NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 6 – The Hundred Dresses – II

Page No 74:

Question 1:

What did Mr Petronski’s letter say?

Answer:

Mr Pertronski’s letter said that Wanda would not come to school anymore. They were moving away to a big city. He also said that there, nobody would ask them why they had funny names because there were plenty of funny names in the city.

Question 2:

Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?

Answer:

Miss Mason was unhappy and upset. She said that she was sure that none of the boys and girls of Room Thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings. She preferred to think that what was said was said in thoughtlessness. She thought of it as a very unfortunate thing to have happened and wanted everybody in the class to think about it.

Question 3:

How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?

Answer:

After listening to the note from Wanda’s father, Maddie had a very sick feeling in the bottom of her stomach. She could not concentrate when she tried to prepare her lessons. She had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet. However, she had always stood by silently and that was as bad as what Peggy had done. She had thought that they were being mean. She could put herself in Wanda’s shoes. Later, she even called herself a coward.

Question 4:

What does Maddie want to do?

Answer:

Maddie wanted to tell Wanda that she had not meant to hurt her feelings. She felt that she had to do something, whether Peggy felt badly or not. She had to find Wanda. She had the feeling that Wanda might not have moved away as yet. She thought that Peggy would climb the Boggins Heights with her, and together, they would tell Wanda that she had won the contest; that they thought she was smart; and that the hundred dresses were beautiful.

Page No 76:

Question 1:

What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?

Answer:

Peggy had told Maddie with pretended casualness that both of them should go and see if Wanda had left the town or not. The excuse that Peggy thought up for her behaviour was that she never called Wanda a foreigner or made fun of her name. She also said that she never thought Wanda had even the sense to know that they were making fun of her. She thought Wanda was too dumb. However, she appreciated the fact that Wanda could draw so well. She was making such excuses because she was feeling bad about what had happened, thinking that it probably was her teasing because of which Wanda left the school.

Question 2:

What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?

Answer:

Maddie hoped that they would find Wanda. She wanted to tell her that they were sorry that they had picked on her; and that how wonderful the whole school thought she was. She also thought of requesting her not to leave the school. She even thought that she and Peggy would fight anybody who was not nice to her.

Question 3:

Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?

Answer:

Wanda’s house looked shabby but clean. It reminded Maddie of Wanda’s blue dress because it was also very shabby and faded, but clean.

Page No 77:

Question 4:

What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?

Answer:

Maddie was not happy as she could not find Wanda at her home. She could not sleep that night. She thought about Wanda, her faded blue dress, and the little house she lived in. She also thought about the hundred glowing pictures, which were all lined up in the classroom. At last, Maddie thought really hard and after a long time, she reached an important decision. She decided that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny looking or because they had strange names, then she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it. She knew she could not make things right with Wanda. However, she had decided that in the future, she would never make anybody else unhappy again.

Page No 79:

Question 1:

Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?

Answer:

It is likely that like Wanda, other members of her family also faced ridicule and mockery because of their long and different names. Wanda’s family moved to a big city as in the city everybody had funny names, so they would not face as much trouble in this regard. However, life could still be difficult for them as they could be teased about various other things.

Question 2:

Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?

Answer:

Yes, Maddie was right when she thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing. She was right because even though she felt bad about it and never teased Wanda herself, she did not say anything to stop it. A person who sees something wrong happening in front of him/her is as much an offender as the person committing the offence. Maddie was too afraid to say anything because she did not want to lose Peggy’s friendship. Also, she was poor herself, so she feared that everybody would make fun of her too.

Question 3:

Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?

Answer:

Peggy believed that Wanda was dumb as she could not understand why Wanda said she had a hundred dresses, even when everybody knew that she was poor. She knew everybody was laughing at her. Even then, she kept giving the same answer. She even described the dresses she said she had. That is why Peggy thought Wanda was dumb. She changed her opinion later when she saw the hundred dresses Wanda had talked about. She saw the drawings and was highly impressed by their beauty. She realized that Wanda was a very good artist.

Question 1:

What did the girls write to Wanda?

Answer:

The girls wrote a friendly letter to Wanda telling her that she had won the contest. They also wrote how pretty her drawings were. They asked her if she liked the place where she was living and if she liked her new teacher. They wanted to say that they were sorry. However, they ended up with just writing a friendly letter. They signed it with lots of X’s for love.

Question 2:

Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?

Answer:

No, they did not get a reply. Maddie was more anxious for a reply as she thought a lot about it. She would put herself to sleep making speeches about Wanda and defending her from great crowds of girls who were trying to tease her. Before Wanda could press her lips together in a tight line, which she did before answering, Maddie would cry out and ask everybody to stop and then, everybody would feel ashamed the way she felt. Peggy, on the other hand, had begun to forget about the whole affair. This shows that Maddie was more anxious for a reply than Peggy.

Question 3:

How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?

Answer:

The girls came to know that Wanda liked them even though they had teased her as she had asked Miss Mason to give the green dress with red trimming to Peggy and the blue one to Maddie. Later when Maddie looked at the drawing very carefully, she realized that the dress had a face and a head, which looked like her own self. The head and face in the drawing given to Peggy looked just like Peggy. That is why the girls knew that Wanda liked them even though they had teased her.

Page No 80:

Question 4:

What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?

Answer:

The important decision that Maddie made was that she would never stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny-looking or because they had strange names, she would speak up. She did not even mind losing Peggy’s friendship over it. She knew she could not make things right with Wanda. However, she had decided that in the future, she would never make anybody else unhappy again.

She was unhappy that she could not find Wanda at her home. She could not sleep that night. She thought about Wanda, her faded blue dress, and the little house she lived in. She also thought about the hundred glowing pictures, which were all lined up in the classroom. She was feeling guilty of not having said anything when everybody else was teasing Wanda. It was her guilt that made her think very hard and arrive at the important decision.

Question 5:

Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?

Answer:

Maddie and Peggy had written a letter to Wanda. Though it was a friendly letter, Wanda must have understood the emotions behind the writing of that letter. Therefore, Wanda’s request that two of her drawings be given to Maddie and Peggy could be her way of telling them that she had forgiven and forgotten.

When Maddie and Peggy did not receive a reply to their letter for a long time, they felt that perhaps Wanda was still hurt and angry. Therefore, they were surprised when they came to know that Wanda had asked Miss Mason to give them two of her drawings.

Question 6:

Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or why not?

Answer:

Wanda would have been aware that the other children were teasing her. She would have known that the children intended to make fun of her poverty, and would have laughed at her whatever she might have said. This could have been the reason for her exaggerating everything whenever she answered their questions.

Question 1:

Here are thirty adjectives describing human qualities. Discuss them with your partner and put them in the two word webs (given below) according to whether you think they show positive or negative qualities. You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words. You may also add to the list the positive or negative ‘pair’ of a given words.

kind, sarcastic, courteous, arrogant, insipid, timid, placid, cruel, haughty, proud, zealous, intrepid, sensitive, compassionate, introverted, stolid, cheerful, contented, thoughtless, vain, friendly, unforgiving, fashionable, generous, talented, lonely, determined, creative, miserable, complacent.

 

Answer:

 

Page No 81:

Question 2:

What adjectives can we use to describe Peggy, Wanda and Maddie? You can choose adjectives from the list above. You can also add some of your own.

1. Peggy ____________________________________________________________

2. Wanda ___________________________________________________________

3. Maddie __________________________________________________________

Answer:

1. Peggy: sarcastic, cheerful, contented

2. Wanda: kind, timid, introverted, generous, talented, lonely, creative

3. Maddie: kind, timid, sensitive, miserable

Question 3:

1.Find the sentences in the story with the following phrasal verbs.

lined up

thought up

took off

stood by

Answer:

1.

(i) lined up

And she thought of the glowing picture those hundred dresses made − all lined up in the classroom.

(ii) thought up

Peggy, who had thought up this game, and Maddie, her inseparable friend, were always the last to leave.

(iii) took off − Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief.

(ivi) stood by − She had stood by silently, and that was just as bad as what Peggy had done.

Question 4:

Colours are used to describe feelings, moods and emotions. Match the following ‘colour expressions’ with a suggested paraphrase.

(i)the Monday morning bluesfeel embarrassed / angry / ashamed
(ii)go red in the facefeel very sick, as if about to vomit
(iii)look greensadness or depression after a weekend of fun
(iv)the red carpetthe sign or permission to begin an action
(v)blue-bloodeda sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(vi)green beltin an unlawful act; while doing something wrong
(vii)blackguarda photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(viii)grey arealand around a town or city where construction is prohibited by law
(ix)white flagan area of a subject or a situation where matters are not very clear
(x)blueprinta dishonest person with no sense of right or wrong
(xi)red-handeda special welcome
(xii)the green lightof noble birth or from a royal family

Answer:

(i)the Monday morning bluessadness or depression after a weekend of fun
(ii)go red in the facefeel embarrassed/angry/ashamed
(iii)look greenfeel very sick, as if about to vomit
(iv)the red carpeta special welcome
(v)blue-bloodedof noble birth or from a royal family
(vi)green beltland around a town or city where construction is prohibited by law
(vii)blackguarda dishonest person with no sense of right or wrong
(viii)grey areaan area of a subject or a situation where matters are not very clear
(ix)white flaga sign of surrender or acceptance of defeat; a wish to stop fighting
(x)blueprinta photographic print of building plans; a detailed plan or scheme
(xi)red-handedin an unlawful act; while doing something wrong
(xii)the green lightthe sign or permission to begin an action
 

CBSE Class 10 English First Flight Extra Questions Chapter 6 The Hundred Dresses – II

Extract Based Questions [3 Marks each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.
Question 1.
While the class was circling the room, the monitor from the principal’s office brought Miss Mason a note. Miss Mason read it several times and studied it thoughtfully for a while. Then she clapped her hands. ‘Attention, class Everyone back to their seat.” When the shuffling of feet had stopped and the room was still and quiet, Miss Mason said, “I have a letter from Wanda’s father that I want to read to you.” Miss Mason stood there a moment and the silence in the room grew tense and expectant. The teacher adjusted her glasses slowly and deliberately.
(a) What was in the note that Miss Mason get from the principal’s office?
(b) How did Miss Mason do before reading the note and what was the reaction of class?
(c) Find out the synonym of ‘Knowingly’ used in the passage.
(d) Who wrote the note to Miss Mason?
Answer:
(a) The note that Miss Mason received from the principal’s office was a letter from Wanda’s father.
(b) Miss Mason’s reaction showed that there was something of great importance as she adjusted her glasses slowly and deliberately. Everybody in the class was silent and listened closely to the note.
(c) Deliberately
(d) Wanda’s father wrote the note to Miss Mason.

Question 2.
A deep silence met the reading of this letter. Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief. Then she put them on again and looked at the class. When she spoke her voice was very low.
“I am sure that none of the boys and girls in Room Thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings because his or her name happened to be a long, unfamiliar one. I prefer to think that what was said was said in thoughtlessness. I know that all of you feel the way I do, that this is a very unfortunate thing to have happened unfortunate and sad, both. And I want you all to think about it.”
(a) What did Miss Mason do when she finished reading the letter of Wanda’s father?
(b) What did Miss Mason say to the class?
(c) Find out the word in the passage which means ‘inappropriate’.
(d) What was the reaction of Miss Mason after reading the letter?
Answer:
(a) Miss Mason put off her glasses, blew on them and wiped them on her white handkerchief and then put them on again.
(b) Miss Mason advised the class to think about the whole incident which happened with Wanda and condemned them not to repeat it.
(c) Unfortunate
(d) Miss Mason was unhappy and disappointed after reading the letter as she had known about the incidents happened to Wanda as the girls teased her in the class.

Question 3.
Goodness! wasn’t there anything she could do ? If only she could tell Wanda she hadn’t meant to hurt her feelings. She turned around and stole a glance at Peggy, but Peggy did not look up. She seemed to be studying hard. Well, whether Peggy felt badly or not, she, fvfaddie, had to do something. She had to find Wanda Petronski. Maybe she had not yet moved away.      [CBSE 2014]
(a) Who does ‘she’ refer in the passage ?
(b) What does Maddie decide to do ?
(c) Find out the synonym of ‘look’ used in the passage.
(d) What was Peggy doing when Maddie looked at her?
Answer:
(a) ‘She’ refers to ‘Maddie’ in the passage.
(b) Maddie decided to find Wanda Petronski as she believed that Wanda might be at her home.
(c) Glance
(d) Peggy did not look up as she seemed to be studying hard, when Maddie looked at her.

Question 4.
I think that’s where the Petronskis live,” said Maddie, pointing to a little white house. Wisps of old grass stuck up here and there along the pathway like thin kittens. The house and its sparse little yard looked shabby but clean. It reminded Maddie of Wanda’s one dress, her faded blue cotton dress, shabby but clean. There was not a sign of life about the house. Peggy knocked firmly on the door, but there was no answer. She and Maddie went around to the back-yard and knocked there. Still there was no answer.
(a) What does the house of Petronski remind to Maddie?
(b) Why did they knock the door of the house?
(c) Find out the word which means ‘dirty’ and of low quality as used in the passage.
(d) How did Wanda’s house look?
Answer:
(a) The house of Petronski reminded Maddie of Wanda’s blue cotton dress as it was very neat and clean just.
(b) They knocked the door of the house because they were . hopeful that Wanda was still there.
(c) Shabby
(d) Wanda’s lived in a little white house which looked shabby but clean.

Question 5.
At last Maddie sat up in bed and pressed her forehead tight in her hands and really thought. This was the hardest thinking she had ever done. After a long, long time, she reached an important conclusion.
She was never going to stand by and say nothing again. If she ever heard anybody picking on someone because they were funny looking or because they had strange names, she’d speak up. Even if it meant losing Peggy’s friendship. She had no way of making things right with Wanda, but from now on she would never make anybody else that unhappy again.                [CBSE2015]
(a) What decision did Maddie take after a long time?
(b) Why was it difficult to Maddie to make things right with Wanda?
(c) Find out the word which means the summing up of an argument.
(d) What could be the result of Maddie’s changed attitude after Wanda’s incident?
Answer:
(a) Maddie decided not to keep quiet and stop others from making fun of anyone because of their looks or names.
(b) It was difficult for Maddie to make things right with Wanda because she had left the school and she had shifted to another city.
(c) Conclusion
(d) After Wanda’s incidents Maddie decided not to make fun of others and she knew that she might loose Peggy’s friendship.

Question 6.
On Saturday Maddie spent the afternoon with Peggy. They were writing a letter to Wanda Petronski. It was just a friendly letter telling about the contest and telling Wanda she had won. They told her how pretty her drawings were. And they asked her if she liked where she was living and if she liked her new teacher. They had meant to say they were sorry, but it ended up with their just writing a friendly letter, the kind they would have written to any good friend, and they signed it with lots of X’s for love. They mailed the letter to Boggins Heights, writing ‘Please Forward’ on the envelope.
(a) What did Maddie and Peggy write in the letter to Wanda?
(b) How did they end the letter and why?
(c) Find out the synonym of ‘competition’ used in passage.
(d) How were Peggy and Maddie feeling when they wrote a letter to Wanda?
Answer:
(a) Maddie and Peggy wrote a friendly letter asking Wanda about her new house and school, they also informed her that she had won the drawing contest.
(b) They ended the letter with lots of X’s to show their love and friendship to Wanda. It was their way of apologising indirectly.
(c) Contest
(d) Peggy and Maddie were ashamed of their behaviour to Wanda so they wrote a friendly letter to her.

Question 7.
Weeks wenfcby and still Wanda did not answer. Peggy had begun to forget the whole business, and Maddie put herself to sleep at night making speeches about Wanda, defending her from great crowds of girls who were trying to tease her with, “How many dresses have you got ?” And before Wanda could press her lips together in a tight line, the way she did before answering, Maddie would cry out, “Stop!” Then everybody would feel ashamed the way she used to feel.
Now it was Christmas time and there was snow on the ground. Christmas bells and a small tree decorated the classroom. On the last day of school before the holidays, the teacher showed the class a letter she had received that morning.              [CBSE 2011]
(a) What happened at night with Maddie when she thought of Wanda?
(b) What did the teacher show the class on the last day of school before the holidays?
(c) Find out the word which means ‘made something more attractive’.
(d) Did Wanda reply the letter of Maddie and Peggy?
Answer:
(a) Maddie put herself in the thought of Wanda and the dress game. She made up speeches about how she would defend Wanda from other girls.
(b) The teacher showed a letter from Wanda to the class on the last day of school before the holidays.
(c) Decorated
(d) No, Wanda didn’t reply them. Peggy had begun to forget the whole incident but Maddie still dreamed about that.

Question 8.
Tears blurred her eyes and she gazed for a long time at the picture. Then hastily she rubbed her eyes and studied it intently. The colours in the dress were so vivid that she had scarcely noticed the face and head of the drawing. But it looked like her, Maddie! It really looked like her own mouth. Why it really looked like her own self! Wanda had really drawn this for her. Excitedly, she ran over to Peggy’s.
(a) Who does ‘She’ refer in the passage?
(b) Why did she run over to Peggy?
(c) Find the word which has same meaning as ‘hardly’ used in the passage.
(d) Why was Maddie amazed to see the picture? Who sent it Maddie?
Answer:
(a) ‘She’ refers to ‘Maddie’ in the passage.
(b) She ran over to Peggy because she had noticed her own face in the drawing gifted to her by Wanda and she wanted to know if same is the case with the drawing gifted to Peggy.
(c) Scarcely
(d) Maddie was amazed to see the picture as it had her face. Wanda sent it to her as a gift.

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
State the reason behind the letter of Mr Petronski, Wanda’s father ?
Answer:
Mr Petronski, Wanda’s father wrote the letter because he was upset to know about what all his daughter had to go through because of her strange name.

Question 2.
What do you think about Wanda’s-action of not coming to school anymore?    [CBSE 2016]
Answer:
Wanda never replied to anyone against their misbehaviour. But due to insult she faced, she decided not to come to school anymore. It was very mature of her age to teach them lesson without any argument.

Question 3.
How did Peggy and Maddie try to amend for their behavior towards Wanda?       [CBSE 2015]
Answer:
Both Peggy and Maddie decided to change their behaviour as Peggy had tried to justify that it was not her dress for which she teased her. Maddie decided not to be a mute spectator and promised herself that she would try to protect if anyone would be mocked down.

Question 4.
What impression do you form of Wanda Petronski on the basis of reading the lesson ‘The Hundred Dresses’?         [CBSE 2012]
(or)
What kind of a girl was Wanda Petronski?
Answer:
Wanda Petronski was a polish girl who was very simple. She used to keep herself calm and silent in every condition and never reacted when Peggy teased her and took it lightly. She always replied everyone with a smile. She even gifted her drawings to Peggy and Maddie which showed her innocent and loving behaviour.

Question 5.
Why did Maddie rush to Peggy’s house while gazing at the drawing ?
Answer:
Maddie rushed to Peggy’s house while gazing at the drawing because she had seen her face in the drawing and wanted to confirm about Peggy for the same.

Question 6.
Why did Peggy and Maddie assume that Wanda had received their letter ?
Answer:
Peggy and Maddie assumed that Wanda had received their letter because in her letter to Miss Mason, Wanda requested her to gift her drawings to both of them.

Question 7.
Why did Maddie have sleepless nights ?
Answer:
Maddie had sleepless nights because she was very upset about what all had happened and couldn’t amend her behaviour towards Wanda as she had shifted to some other city.

Question 8.
What did the children of room thirteen do on the Christmas eve?
Answer:
The children of room thirteen decorated their room with great love and affection. They decorated it with Christmas bells and a chirstmas tree.

Question 9.
Why was there no reply of the letter written to Wanda by the girls ?       [CBSE 2012]
Answer:
The girls, Maddie and Peggy, didn’t receive any reply from Wanda either because of her anger towards them or because they wrote the address of her old house in Boggins heights and not of her new house.

Question 10.
What did Peggy say to Maddie when they did not find her at Boggins Heights?
Answer:
Peggy told Maddie that Wanda had won because of her teasing that inspired her to draw such beautiful dresses otherwise, she would not have been able to win the contest.

long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
What did Maddie and Peggy write in the letter to Wanda ? What happened to it ? How did Maddie behave even though Peggy had begun to forget the whole business?
Answer:
Peggy and Maddie wrote a friendly letter to Wanda. Rather than being sorry they asked her about her new school, new teacher. They told her about the result of drawing contest which she had won and that her drawings were very beautiful. They meant to say sorry indirectly. They signed it with lot of X’s for love and didn’t say anything to tease her. But they did not get any reply from her. After sometime Peggy had begun to forget the whole business. But Maddie was surrounded by the thoughts of Wanda and everything that happened to Wanda. She felt guilty and decided not to be silent anymore so that other might not feel ashamed like her.

Question 2.
 You are ‘Wanda’. You are deeply hurt by the behaviour of your classmates. Express your feelings in the form of a diary entry.      [CBSE 2014]
Answer:
Tuesday , 30th March 20XX 10:00 AM Dear diary,
I am very much aggrieved and disturbed by the insulting words of my classmates: Peggy and Maddie as both of them leave no stone unturned to look me down. And being a Polish girl having a long name, I feel helpless to revert them in the same coin. Peggy is vain; she teases me by asking about my dress. She asks me how many dresses, shoes, hats etc do I have. When I reply that I have a 100 dresses and sixty pairs of shoes; – they ask whether all of them are of different colours and designs. Maddie always remains calm and thus supports Peggy in doing so; she lacks courage to state what is right and what is wrong.
I never react and try to smile at their irritating questions because I know, there will be no difference, between me and them if I too turn the table to their side in the same way. Now that my father has come to know what I am going through, he has decided to shift to another city in order to avoid confrontation and racism as such humiliating circumstances can neither be tolerated nor can be accepted.

Question 3.
Give a character sketch of Wanda Petronski?
Answer:
Wanda Petronski a polish girl has shifted to America with her parents and younger brother. She is very kind and simple-hearted; she never behaves badly with anyone. She feels disturbed when Peggy teases her. But she replies confidently and courageously to what Peggy says to her. She wears the same blue faded dress everyday but she never complains about anything. She is very talented and has a good hand at drawing. She also wins the drawing contest and thus shows her creative side.
She is forgiving and generous as she forgives Peggy and Maddie by gifting them two of her drawings in which she draws their faces.
So, it can be said that she is a mature, sensible and loving girl who cares about everyone.

Question 4.
How can you say that Maddie is an emotional girl ? Compare and contrast Maddie and Peggy.
Answer:
By a close reading of the lesson it can be said that Maddie is an emotional girl. Being a close friend of Peggy she remains by her side when Peggy teases Wanda but she feels bad for her. She decides to write a note to Peggy to stop teasing Wanda but tears it as she doesn’t want to be the next target of fun. In the end she decides to stand against anyone who teases others even if she has to lose her friend, which shows her emotional attribute.
As compared to Maddie, Peggy is an arrogant girl. She teases Wanda by asking her about dresses, but she is not cruel as she helps children from bullids and cries when she sees an animal being hurt. But she tries to make fun of Wanda everytime and defends herself.
So, both the girls have different personalities and attributes which can be directed by their actions.

Question 5.
“The Hundred Dresses – II” gives out a moral lesson of what a man should be like as Wanda displays herself in the given situation. Wanda by her behaviour towards Peggy and Maddie shows her exalted character as is seen in her letter. How far would you agree with her and justify such a behaviour in all persons as essential? Write a paragraph on such an aspect.     [CBSE 2015]
Answer:
Wanda Petronski’s letter highlights her greatness which gives us a view of her nature as a simple, loving, caring, and friendly human being. She gifts her drawings to Peggy and Maddie though they tease her a lot. It shows how great she is as it requires a lot of courage and patience to do so. An ordinary person cannot do that and would definitely hate them but Wanda shows polite and peaceful traits of her character.
In our society it is very difficult to find such a character but such traits are a must to be a good human being. Here, in our society, people tease others with racist remarks, which is not a sign of good culture.
By answering in a polite and friendly manner Wanda displays to be a humble person.
We all should try to have or acquire such traits in our character so that everyone could praise us and we can live peacefully.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2 with Answers

Question 1.
Who was more anxious for a reply?
(a) Peggy
(b) Maddie
(c) Miss Petronski
(d) Miss Mason

Answer

Answer: (b) Maddie


Question 2.
Who felt herself coward after Wanda left the school?
(a) Peggy
(b) Maddie
(c) Miss Petronski
(d) Miss Mason

Answer

Answer: (b) Maddie


Question 3.
What were Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?
(a) tell her nobody would make fun of her name.
(b) tell that her nature was very rude.
(c) tell that she was ugly
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) tell her nobody would make fun of her name.


Question 4.
What did Mr. Petronski’s letter say?
(a) his daughter would not come to school any more.
(b) to appreciate the school.
(c) regarding poor performance of his child.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) his daughter would not come to school any more.


Question 5.
Who was Miss Mason?
(a) Maths Teacher
(b) English Teacher
(c) Class Teacher
(d) Principal

Answer

Answer: (c) Class Teacher


Question 6.
What was the colour of the dress in Peggy’e drawing?
(a) red
(b) green
(c) blue
(d) white

Answer

Answer: (b) green


Question 7.
Wanda’s house was ____
(a) on a cliff
(b) on top of a hill
(c) by the river
(d) in the forest

Answer

Answer: (b) on top of a hill


Question 8.
What was the description of the house which Maddie thought to be Wanda’s house?
(a) Little white house
(b) Big white house
(c) Small green cottage
(d) Tiny Red hut

Answer

Answer: (a) Little white house


Question 9.
What was Maddie’s reaction on receiving the drawing?
(a) sad
(b) happy
(c) excited
(d) neutral

Answer

Answer: (a) sad


Question 10.
What was the tone of Wanda’s reply?
(a) Friendly
(b) Angry
(c) ungrateful
(d) hatred

Answer

Answer: (a) Friendly


Question 11.
Who was more anxious for a reply?
(a) Maddie
(b) Peggy
(c) Miss Mason
(d) All of them

Answer

Answer: (a) Maddie


Question 12.
What did they write in the letter?
(a) apology
(b) Her drawings and that she won
(c) asked about new city
(d) both 2 and 3

Answer

Answer: (d) both 2 and 3


Question 13.
What important decision does Maddie take?
(a) Unfriending Peggy
(b) visiting Wanda
(c) stop others from bullying
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) stop others from bullying


Question 14.
What was Maddie reminded of by the Petronski’s house?
(a) how they teased her
(b) how she could stop all of it
(c) Wanda’s drawings
(d) Wanda’s dress; unironed but clean

Answer

Answer: (d) Wanda’s dress; unironed but clean


Question 15.
What did Maddie think of herself after the letter was read out loud?
(a) Grateful
(b) Lucky
(c) Hero
(d) Coward

Answer

Answer: (d) Coward


Question 16.
How would you describe Miss Mason’s feelings towards the class?
(a) Angry
(b) Upset
(c) Happy
(d) Cheerful

Answer

Answer: (b) Upset


Question 17.
what else was mentioned in the letter?
(a) her drawings
(b) her medal
(c) the school
(d) her funny name

Answer

Answer: (d) her funny name


Question 18.
Who wrote the letter received by Miss Mason?
(a) Wanda
(b) Wanda’s mother
(c) Wanda’s father
(d) Wanda’s brother

Answer

Answer: (c) Wanda’s father