NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela : Long Walk to Freedom

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela : Long Walk to Freedom

Oral Comprehension Check
Page 18,19

Question 1.
Where did the ceremonies take place ? Can you name any public buildings in India that are made of sandstones?
Answer:
The ceremonies took place in the campus of the Union Building of Pretoria, which were attended by dignitaries and leaders of many nations. In India; Rashtrapati Bhavan and Red Fort are buildings made of red sandstone.

Question 2.
Can you say how 10th May is an ‘autumn day’ in South Africa?
Answer:
As South Africa is in the Southern Hemisphere, may falls in the autumn season. Thus 10th May is an ‘autumn day’.

Question 3.
At the beginning of his speech, Mandela mentions “an extraordinary human disaster”. What does he mean by this? What is the “glorious human achievement” he speaks of at the end?
Answer:
By ‘an extraordinary human disaster’ Mandela means to state the practice of apartheid in South Africa. During this there was a racial segregation based on colour and the blacks suffered a lot. They were not allowed to demand freedom or any right. Mandela himself did spend many years on infamous ‘Robben Island’ as a prisoner where he was beaten mercilessly. He considered it as great glorious human achievement that a black person became the President of a country where the blacks were not even considered human beings and were treated badly.

Question 4.
What does Mandela thank the international leaders for ?
Answer:
Mandela felt very privileged to welcome the international leaders at the swearing – in ceremony because not too long ago, the South Africans were considered outlaws. He thus thanks all of them for having come to witness the historical ceremony. This was a gesture of international recognition to a newly born free democratic nation and it could be considered as a common victory for justice, peace and human dignity.

Question 5.
What ideals does Nelson Mandela set for the future of South Africa?
Answer:
Nelson Mandela set the ideals of liberating people from bondage of poverty, deprivation and suffering. He also set the ideal for a society where there would be no discrimination based on gender or racial origins.

Page 21

Question 1.
What did the military generals do ? How did their attitude change and why?
Answer:
The highest military generals of South African defence force saluted Mandela and pledged their loyalty which was of great significance as during apartheid era they would have arrested him. The change in their attitude was because of struggle and sacrifices put in by many heroes of South Africa. This struggle not only ensured the freedom of a nation struggling with apartheid, bur brought a change in mindsets of many. He believed that love can also be taught and human being is naturally inclined towards love rather than hate.

Question 2.
Why were two national anthems sung?
Answer:
One the auspicious occasion of the inauguration two national anthems: one by the Whites and the other by the Blacks symbolising the equality of the Blacks and the Whites were sung.

Question 3.
How does Mandela describe the systems of government in his country
(i) in the first decade, and
(ii) in the final decade, of the twentieth century?
Answer:
(i) In the first decade of the century, the whites erected a system of racial domination against the blacks, thus creating the basis of one of the harshest and most inhumane societies the world had ever known.
(ii) In the final decade of the 20th century, the . previous system had been overturned and replaced by one which recognised rights and freedom of all people regardless of color of their skin.

Question 4.
What does courage mean to Mandela?
Answer:
For Mandela courage does not mean the absence of fear but a victory over fear. According to him brave men need not be fearless but should be able to conquer fear.

Question 5.
Which does Mandela think is natural, to love or to hate?
Answer:
For Mandela, love comes more naturally to the human heart than hate.

Page 4

Question 1.
What “twin obligations” does Mandela mention?
Answer:
Mandela mentions that every man has twin obligations. The first is to his family, parents, wife and children; the second obligation is to his people, his community and his country.

Question 2.
What did being free mean to Mandela as a boy, and as a student ? How does he contrast these “transitory freedoms” with “the basic and honourable freedoms”?
Answer:
Like any other kid, for Mandela freedom meant to make merry and enjoy the blissful life. Once one becomes an adult, antics of childhood looks like transitory because most of the childish activities are wasteful from an adult’s perspective. Once you are adult, you have to earn a livelihood to bring the bacon home. Its only then when you get an honourable existence in the family and in the society.

Question 3.
Does Mandela think the oppressor is free? Why/why not?
Answer:
Mandela does not think that the oppressor is free because according to him an oppressor is a victim of hatred who is behind the bars of prejudice and narrow-mindedness. He realises that both the oppressor and the oppressed are robbed of their humanity and peace.

Thinking about the Text
(Page 24)

Question 1.
Why did such a large number of international leaders attend the inauguration ? What did it signify the triumph of?
Answer:
To be the part of the inauguration, international leaders showed a gesture of solidarity from international community to the idea of end of apartheid. It was the significance of the victory of good over evil and triumph of a tolerant society without any discrimination.

Question 2.
What does Mandela mean when he says he is “simply the sum of all those African patriots”, who had gone before him ?
Answer:
By saying that he is simply the sum of all those African patriots, Mandela wants to pay his tribute to all the people who have sacrificed their lives for the sake of freedom. He says that he is grateful to those who had gone before him because those heroes of past had paved the path of co-operation and unity for him. Therefore, he could try to come to power to bring equality for his people with their support.

Question 3.
Would you agree that the “depths of oppression” create “heights of character”? How does Mandela illustrate this? Can you add your own examples to this argument ?
Answer:
I agree with the statement that depths of oppression create heights of character. Nelson Mandela illustrates this by giving examples of great heroes of South Africa like Oliver Tambo, Walter Sisulu and others who were inspired to sacrifice their lives in the long freedom struggle.
India is full of such examples, during our freedom struggle there was a galaxy of leaders of great characters and the oppression of British rule created and encouraged people of noble characters like Mahatma Gandhi, Lala Lajpat Rai, JL Nehru, Chandra Shekhar Ajad, Sardar Bhagat Singh and many more. If we compare them with the quality of political leaders India is having today, then Nelson Mandela seems to be absolutely right;

Question 4.
How did Mandela’s understanding of freedom change with age and experience?
Answer:
With age and experience, Mandela understood the real meaning of freedom. As a young boy, he thought that he was born free and believed that as long as he obeyed his father and abided by the customs of his tribe, he was free in every possible manner. As he grew older, freedom to raise a family and freedom to earn livelihood started dominating his thoughts. Gradually he realised that he was selfish during his boyhood. He slowly understood that it was not just his freedom that was being curtailed, but the freedom of all blacks. It was the freedom from fear and prejudice. Age and experience widened his perspective of freedom.

Question 5.
How did Mandela’s ‘hunger for freedom’ change his life?
Answer:
Mandela realised in his youth that it was not just his freedom that was being curtailed, but the freedom of all blacks. This changed the fearfulman to a fearless rebel.
He sacrificed the comforts of a settled family life to fight for a greater cause. He joined the African National Congress and this changed him from a frightened young man into a bold one who fought against racial prejudice.

Thinking about Language
(Page 24,25,26)

Questions
1. There are nouns in the text (formation, government) which are formed from the corresponding verbs (form, govern) by suffixing – (at)ion or ment. There may be change in the spelling of some verb – noun pairs ; such as rebel, rebellion; constitute, constitution.
Make a list of such pairs of nouns and verbs in the text

NounVerb
RebellionRebel
ConstitutionConstitute

2. Here are some more examples of ‘the’ used with proper names. Try to say what these sentences mean. (You may consult a dictionary if you wish. Look at the entry for ‘the’)
(i) Mr Singh regularly invites the Amitabh Bachchans and the Shah Rukh Khans to his parties.
(ii) Many people think that Madhuri Dixit is the Madhubala of our times.
(in) History is not only the story of the Alexanders, the Napoleons and the Hitlers, but of ordinary people as well.
3. Match, the italicised phrases in Column A with the phrase nearest meaning in Column B.
(Hint: First look for the sentence in the text which the phrase in column A occurs.)

A B
1. I was not unmindful of the fact.(i)had not forgotten : was aware of the fact
 (ii)was not careful about the fact
 (iii)forgot or was not aware of the fact
2. When my comrades and I were pushed to our limits(i)pushed by the guards to the wall
 (ii)took more than our share of beatings
 (iii)felt that we could not endure the suffering any longer
3. To reassure me and keep me going(i)make me go on walking
 (ii)help me continue to live in hope in this very difficult situation
 (iii)make me remain without complaining

4. The basic and honourable freedoms of… earning my keep…

(i)earning enough money to live on
 (ii)keeping what I earned
 (iii)getting a good salary

Answers:

1. Ans:

NounVerb
RebellionRebel
ConstitutionConstitute
FormationForm
GovernmentGovern
ObligationOblige
TransformationTransform
DiscriminationDiscriminate
DeprivationDeprive
DemonstrationDemonstrate
OppressionOppress
ImaginationImagine

2. Ans:
(i) :  This means that Mr Singh regularly invites famous personalities as of the calibre of Amitabh Bachchan and Shah Rukh Khan to his parties.
(ii) This means that Madhuri Dixit is compared to a landmark in acting in the form of legendary actress Madhubala.
(iii) This means that history is not only the story of the great fighters and leaders such as Alexander, Napoleon and Hitler, but also of ordinary people.

3. Ans:

 A B
1.I was not unmindful of the fact(i)had not forgotten;was aware of the fact not endure the
2.When my comrades and I were pushed to our limits(iii)felt that we could not endure the suffering any longer
3.To reassure me and keep me going(ii)help me continue to live in hope in this live in hope in this very difficult situation
4.The basic and honourable freedoms of… earning my keep…(i)earning enough money to live on

Nelson Mandela: Long Walk to Freedom Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Extract Based Questions [3 Marks each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
 10th May dawned bright and clear. For the past few days 1 had been pleasantly besieged by dignitaries and world leaders who were coming to pay their respects before the inauguration. The inauguration would be the largest gathering ever of international leaders on South African soil. The ceremonies took place in the lovely sandstone amphitheater formed by the Union Buildings in Pretoria. For decades this had been the seat of white supremacy, and now it was the site of a rainbow gathering of different colours and nations for the installation of South Africa’s first democratic, non-racial government. [CBSE2015]
(a) Who were coming and for what before the inauguration?
(b) What happened on the inauguration?
(c) Find out the word that means the same ‘commencement’ from the passage.
(d) Find the word from the passage which means ‘an open space surround by sloping land’.

Answer:
(a) Dignitaries and world leaders were coming to pay their respects before the inauguration.
(b) On the inauguration the first ever democracy, a non-racial government was installed as a victory of good or evil.
(c) The word is ‘inauguration’.
(d) The word is ‘ampitheater’.

Question 2.
On that lovely autumn day I was accompanied by my daughter Zenani. On the podium, Mr de Klerk was first sworn in as second Deputy President. Then Thabo Mbeki was sworn in as first Deputy President. When it was my turn, I pledged to obey and uphold the Constitution and to devote myself to the well-being of the republic and its people.
(a) Who accompanied Nelson Mandela on the inauguration?
(b) Who took the oath before Mandela? For what?
(c) Find out the word from the passage that has the same meaning as ‘maintain’.
(d) ……. means a small platform that a person stands on when giving a speech etc.
Answer:
(a) Zenani, the daughter of Nelson Mandela accompanied him on the inauguration.
(b) Mr Deklerk and Mr Thabo Mbeki took oath before Nelson Mandela as the second and first deputy president respectively.
(c) The word is ‘uphold’.
(d) The word is ‘podium’.

Question 3.
We, who were outlaws not so long ago, have today been given the rare privilege to be host to the nations of the world on our own soil.
We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is after all a common victory for justice, for peace, for human dignity.
We have, at last, achieved our political emancipation. We pledge ourselves to liberate all our people from the continuing bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discrimination.
(a) What does ‘we’ refer in the first line of the passage?
(b) What did the people of South Africa achieve at last?
(c) The word ‘bondage’ means …… in the passage.
(d) Give a synonym of ’emancipation’.

Answer:
(a) ‘We’ refers to the people of South Africa in the first line of the jpassage.
(b) The people of South Africa achieved their political emancipation at last.
(c) The word bondage means slavery in the passage.
(d) ‘Freedom/liberation’ is a synonym of emancipation.

Question 4.
A few moments later we all lifted our eyes in awe as a spectacular array of South African jets, helicopters and troop carriers roared in perfect formation over the Union Buildings.
It was not only a display of pinpoint precision and military force, but a demonstration of military’s loyalty to democracy, to a new
government that had been freely and fairly elected. Only moments before, the highest generals of South African defence force and police, their chests bedecked with ribbons and medals from days gone by, saluted me and pledged their loyalty. I was not unmindful of the fact that not so many years before they would not have saluted but arrested me. Finally a chevron of Impala jets left a smoke Trail of the black, red, green, blue and gold of the new South African flag.
(a) What did the highest generals do in the event?
(b) What did the smoke trail of Impala symbolise?
(c) Pick out the word from the passage that means the same as adorned.
(d) is a line or pattern in the shape of ‘V’ signifying victory.
Answer:
(a) The highest generals of defence and police saluted Mandela and pledged their loyalty to him.
(b) The smoke trail of Impala symbolised the new national flag of South Africa.
(c) The word is ‘bedecked’.
(d) Chevron.

Question 5.
On the day of the inauguration, I was overwhelmed with a sense of history. In the first decade of the 20th century, a few years after the bitter Anglo-Boer war and before my own birth, the white-skinned people’s of South Africa patched up their differences and created a system of racial domination against the dark-skinned people of their own land. The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane societies the world has ever known. Now, in the last decade of the 20th centuryrand my own eighth decade as a man, that system had been overturned for ever and replaced by one that recognised the rights and freedoms of all peoples, regardless of the colour of their skin. That day had come about through the unimaginable sacrifices of thousands of my people, people whose suffering and courage can never be counted or repaid.
(a) What happened after Anglo-Boer war?
(b) On what basis the structure of new government created?
(c) Pick the word in the passage which has the same meaning as ‘submerged’.
(d) What is the meaning of the phrase ‘to patch up the differences’?

Answer:
(a) After Anglo-Boer war, the white people of South Africa erected a system of racial discrimination against the black people of their own land.
(b) New government was created as the recognition of the rights and freedoms of all peoples regardless of the colour of their skin.
(c) The word is ‘overwhelmed’.
(d) The meaning is ‘to settle some dispute’.

Question 6.
The policy of apartheid created a deep and lasting wound in my country and my people. All of us will spend many years, if not generations, recovering from that profound hurt. But the decades of oppression and brutality had another, unintended, effect, ‘ and that was that it produced the Oliver Tambos, the Walter Sisulus, the Chief Luthulis, the Yusuf Dadoos, the Bram Fischers, the Robert Sobukwes of our time-men of such extraordinary courage, wisdom and generosity that their like may never be known again. Perhaps it reguires such depths of oppression to create such heights of character. My country is rich in the minerals and gems that lie beneath its soil, but I have always known that its greatest wealth is its people, finer and truer than the purest diamonds.
(a) What did the policy of apartheid create?
(b) According to Mandela, what is the greatest wealth?
(c) Find out the word in the passage which means ‘large-heartedness.’
(d) Pick out the word from the passage which means to treat somebody/something cruelly and unfairly.

Answer:
(a) The policy of apartheid created a deep and lasting wound in the country and its people.
(b) According to Mandela the people of his nation are the greatest wealth, not the gems or minerals.
(c) The word is ‘generosity’.
(d) The word is ‘to oppress’.

Question 7.
“I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. No one is born hating another person because of the colour of his skin or his background or his religion. People must learn to hate and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. Even in the grimmest times in prison, when my comrades and I were pushed to our limits, I would see a glimmer of humanity in one of the guards, – perhaps just for a second, but it was enough to reassure me and keep me going. Man’s goodness is a flame that can be hidden but never extinguished.”
(a) How does Mandela define the brave?
(b) Which was the grimmest time for Mandela?
(c) Find a word similar in meaning to ‘victory’.
(d) Explain Man’s goodness is flame that can be hidden but never extinguished.
Answer:
(a) Mandela defines the brave as the one who has the courage to conquer fear.
(b) When Mandela and his comrades were pushed to their limit behind the bars, it was the grimmest time for him.
(c) The word is ‘triumph’.
(d) It means goodness flows through the human heart constantly: under compulsion, the shadow of selfishness may stop it for a while but it can never be altogether removed.

Question 8.
In life, every man has twin obligations- obligations to his family, to his parents, to his wife and children; and he has an obligation to his people, his community, his country. In a civil and humane society, each man is able to fulfil those obligations according to his own inclinations and abilities. But in a country like South Africa, it was almost impossible for a man of my birth and colour to fulfil both of those obligations. In South Africa, a man of colour who attempted to live as a human being was punished and isolated.           [CBSE 2014 ]
(a) What are the obligations that every man has in life?
(b) Why was it impossible for a coloured man to discharge his obligations?
(c) Find the word in the passage which has same meaning as ‘duty’.
(d) A word synonymous with intentions’ is ……… in the passage.
Answer:
(a) Every man has two obligations one is to his family and second to his community and country.
(b) In South Africa if a coloured man tried to fulfil his obligations, he was punished and isolated.
(c) The word is.‘obligation’.
(d) Inclinations.

Question 9.
“I was not born with a hunger to be free. I was born free — free in every way that I could know. Free to run in the fields near my mother’s hut, free to swim in the clear stream that ran through my village, free to roast mealies under the stars and ride the broad backs of slow-moving bulls. As long as I obeyed my father and abided by the customs of my tribe, I was not troubled by the laws of man or God. It was only when I began to learn that my boyhood freedom was an illusion, when I discovered as a young man that my freedom had already been taken from me, that I began to hunger for it. At first, as a student, I wanted freedom only for myself, the transitory freedoms of being able to stay out at night, read what I pleased and go where I chose. Later, as a. young man in Johannesburg, I yearned for the basic and honourable freedoms of achieving my potential, of earning my keep, of marrying and having a family—the freedom not to be obstructed in a lawful life.”
(a) In what ways was Mandela free?
(b) What kind of freedom did Mandela yearn for as a man?
(c) Give the meaning of the word ‘illusion’?
(d) What do you mean by ‘transitory’.

Answer:
(a) Mandela was free to run in the fields, free to swim in the stream, free to roast mealies and ride the backs of slow moving bulls.
(b) Mandela yearned for the basic and honourable freedoms of achieving his potential of earning his life, of marrying and having a family.
(c) Something which appears to be real but isn’t actually so.
(d) Transitory means ‘momentary or impermanent’

Question 10.
“But then I slowly saw that not only was I not free, but my brothers and sisters were not free.
I saw that it was not just my freedom that was curtailed, but the freedom of everyone who looked like I did. That is when I joined the African National Congress and that is when the hunger for my own freedom became the greater hunger for the freedom of my people.
It was this desire for the freedom of my people to live their lives with dignity and self-respect that animated my life, that transformed a frightened young man into a bold one, that drove a law-abiding attorney to become a criminal, that turned a family-loving husband into a man without a home, that forced a life-loving man to live like a monk. I am no more virtuous or self-sacrificing than the next man, but I found that I could not even enjoy the poof and limited freedoms I was allowed when I knew my people were not free. Freedom is indivisible; the chains on anyone of my people were the chains on all of them, the chains on all of my people were the chains on me.”
(a) Why did Mandela join the African National Congress?
(b) Why did Mandela say that freedom was indivisible?
(c) Find out the word in the passage with the same meaning ‘worthy’.
(d) Which word of English can replace the word ‘animated’ given is the passage without altering its sense.
Answer:
(a) Mandela joined the african national congress because he wanted to fight for the freedom of his people.
(b) Mandela knew that freedom is indivisible because the chains on anyone of his people were chains on all of them.
(c) the word is ‘virtuous’.
(d) the word is compelled/forced.

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
What promise does Mandela make in the beginning of opening of his oath-taking speech?
Answer:
Mandela thanks all the international leaders and guests as he calls it an occasion of joy and victory for Justice. He promises that the country shall not again experience the oppression of one by another.

Question 2.
What freedom meant to Mandela in childhood? [CBSE 2015]
Answer:
During childhood the meaning of freedom for Mandela was quite limited he considered it to be free to run in the fields, to swim in the clear stream, free to roast mealies and ride the board backs of slow moving bulls.

Question 3.
Why did inauguration ceremony take place in the amphiteatre formed by the Union Building in Pretoria?
Answer:
It was the first democratic, non-racial government taking oath in South Africa. The ceremony was attended by dignitaries from more than 140 countries around the world and thousands of the people of South Africa of all the races to make the day memorable. So, it took place in, the amphiteatre formed by the Union Building in Pretoria.

Question 4.
What are the ideals which Mandela set for the future of South Africa in his swearing- in ceremony?
Answer:
Mandela emphasised to liberate all the people from poverty, deprivation, suffering, gender and other discriminations in his swearing-in ceremony.

Question 5.
What did Mandela think for oppressor and oppressed?     [CBSE 2011]
Answer:
Mandela always thought that both oppressor and oppressed are deprived of their humanity. Oppressor is a prisoner of hatred while oppressed has no confidence in humanity so both of them need to be liberated.

Question 6.
What do you understand by Apartheid’?
Answer:
‘Apartheid’ is a political system that divides people according to their race. In this system black-coloured people in South Africa were not free even to discharge their personal and social obligations of being parents, sons and husbands, etc.

Question 7.
Describe the effect of the policy of apartheid on the people of South Africa.
Answer:
The policy of apartheid could not be considered fortunate for the people of South Africa. It created distance and a deep wound in the country and the people. Many great men like Oliver Tambo, Walttr Sisulu, Yusuf Dadoo, Bram Fischer, etc were produced due to the brutality and oppression. They were men of great character

Question 8.
How is courage related to the brave man according to the author of the lesson?
Answer:
The author believes that courage is not the absence of fear, but it is the triumph over it. The brave man is not the one who does not feel fear of any kind but he is the one who has the courage to conquer it.

Question 9.
Could everyone fulfil the obligations personal or social in South Africa?
Answer:
No, everyone was not free to fulfil their obligations because of colour of the skin. If a persoti tried to fulfil their obligations, they were punished and isolated for being a rebellion.

Question 10.
What did Mandela realise about his brothers and sisters? [CBSE 2012]
Answer:
Mandela realised that his brothers and sisters were not free in their own country due to their colour. The freedom of everyone in his society was curtailed. He joined the African National Congress and fought for the freedom.

Question 11.
Why was Nelson Mandela changed into a bold man?
Answer:
Nelson Mandela was changed into a bold man due to his . desire of the freedom for his country and his countrymen. He wanted to live a life with dignity as he could not enjoy the limited freedom.

Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
What does Nelson Mandela refer to as “an extraordinary human disaster”?
Answer:
Nelson Mandela refers to the apartheid policy of the white race against the black people as “an extraordinary human disaster”. White people snatched freedom from the coloured people of South Africa to whom the country belonged. The black people were subjected to oppression for long. They were not even allowed to discharge their obligations to their own families, community and their country. White people had no compassion for them and oppressed their own people and put them in prison. If they had some freedom, it was curtailed. The black people lived the life of a slave.

Question 2.
Describe the views of Mandela for the black people who fought and sacrificed their likes for the country’s political independence?
Answer:
Mandela always said that the political freedom was the result of sacrifices of thousands of the black people who fought for that. He said that it could not be repaid. He thought himself as the sum of all of those African patriots. He regretted that he could not thank them. He cursed the policy of apartheid that wounded the people of his country, which would take centuries to heal.
He also said that the oppression and brutality of the white people produced great freedom fighters like Oliver Tambo, Walter Sisulu, Luthuli, Dadoo, Fischer, Sobukwe and many more. They were the men of courage, wisdom and large heartedness. They really suffered a lot for the political freedom of the country.

Question 3.
What does Mandela mean to say that the oppressor and the oppressed alike are robbed of their humanity?
Answer:
Mandela is right in saying that the oppressor and the oppressed alike are robbed of their humanity. Both of them are actually the victim of hatred. Everyone is obliged to discharge their duties whether personal or social but without freedom a man cannot do so. The person who snatches this freedom of a man is really an oppressor and a prisoner of hatred. He has lack of humanity. But this is the same with a person who is oppressed by other.

Question 4.
Describe the obligations which the author is talking about and also describe his feelings for them?
Answer:
In the chapter the author has talked about two obligation for every man. The first obligation is towards his family, parents, his wife and children. The second is towards his community and his country. Being a social person one has to fulfil these obligations.
But being a black coloured person in South Africa, a man was not free to perform his obligations and got punished if he tried to do that.
Being a child the author never thought of such obligations but after he did so, he fought for the people and the country to be free and enjoy their freedom of performing their duties personal and social.

Question 5.
Describe the value of freedom for the human beings and how it is important for the growth of civilisation and humanism as described in the lesson ‘Nelson Mandela : Long Walk to Freedom’. [CBSE2014]

Answer:
Everybody whether human or other creatures wants to live free as freedom is natural to all living beings. The value of freedom is better known to that human being who has not tasted it till he gets it. A person who is chained with the limits and not allowed to perform his duties freely, values freedom more than anyone else. For instance the value of freedom is known better to Mandela who remained behind the bars most of his life. Think about a bird or animal which is caged as they have the habit of living with full freedom but in the cage they are not free and their conditions are very pitiable. Similarly, life becomes a hell if we are deprived of freedom. There is no growth of civilisation as it grows only when one has freedom. Similarly, humanism grows in the atmosphere of freedom.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 2 Nelson Mandela Long Walk to Freedom with Answers

Question 1.
How does Nelson Mandela define the meaning of courage?
(a) Triumph over fear
(b) Triumph over love
(c) Triumph over selfish
(d) Triumph over poverty

Answer

Answer: (a) Triumph over fear


Question 2.
Where did ceremonies take place?
(a) Rockstone amphitheater
(b) Sandstone amphitheater
(c) Glass stone amphitheater
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Sandstone amphitheater


Question 3.
Which flame can be hidden but never extinguished?
(a) Man’s love
(b) Man’s natural way
(c) Man’s goodness
(d) None of the Above

Answer

Answer: (c) Man’s goodness


Question 4.
Which day was the largest gathering of international leaders on South African soil for the installation of South Africa’s first democratic, non-racial government?
(a) 9th May
(b) 10th May
(c) 11th May
(d) 12th May

Answer

Answer: (b) 10th May


Question 5.
What is a country’s greatest wealth?
(a) Its minerals
(b) Its people
(c) Its technology
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) Its people


Question 6.
What does depths of oppression create?
(a) oppressed
(b) heights of character
(c) poverty
(d) lack of freedom

Answer

Answer: (b) heights of character


Question 7.
Who, according to Mandela is not free?
(a) oppressor
(b) oprressed
(c) both 1 and 2
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both 1 and 2


Question 8.
Which party did Mandela join?
(a) Indian National Congress
(b) African National Congress
(c) National African Party
(d) he did not join any party

Answer

Answer: (b) African National Congress


Question 9.
What realisations did Mandela have of his boyhood freedom?
(a) it is just an illusion
(b) he was born free
(c) freedom was meant for kids
(d) he had no realisations

Answer

Answer: (a) it is just an illusion


Question 10.
Why were two National Anthems sung?
(a) to imply unity
(b) to mark the end of racial discrimination
(c) to mark the end of gender discrimination
(d) Both 1 and 2

Answer

Answer: (d) Both 1 and 2


Question 11.
What did Mandela learn about courage?
(a) it is absence of fear
(b) it is the triumph over fear
(c) both 1 and 2
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) it is the triumph over fear


Question 12.
What unintended effect did the decades of oppression and brutality had?
(a) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity
(b) Poverty and suffering
(c) boycot from foreign nations
(d) both 2 and 3

Answer

Answer: (a) created men of extraordinary courage, wisdom and generosity


Question 13.
“The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane, societies the world has ever known.” What structure is Mandela talking about?
(a) Racial domination against the black skinned
(b) Poverty and suffering
(c) Discrimination against the poor
(d) oppression of women

Answer

Answer: (a) Racial domination against the black skinned


Question 14.
The spectacular array of South African jets was a display of –
(a)military’s precision
(b) military’s loyalty to democracy
(c) none of the above
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (c) none of the above


Question 15.
What was it that the nation needed to be liberated from?
(a) poverty
(b) gender discrimination
(c) deprivation
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 16.
What change brought international leaders to South Africa?
(a) End of Apartheid
(b) humanity
(c) peace
(d) trade negotiations

Answer

Answer: (a) End of Apartheid


Question 17.
How many deputy presidents were elected?
(a) two
(b) three
(c) one
(d) none

Answer

Answer: (a) two


Question 18.
When was the inauguration day?
(a) 10 May
(b) 10 March
(c) 20 May
(d) 20 March

Answer

Answer: (a) 10 May