NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 From the Diary of Anne Frank

Page No 49:

Question 1:

Do you keep a diary? Given below under ‘A’ are some terms we use to describe a written record of personal experience. Can you match them with their descriptions under ‘B’? (You may look up the terms in a dictionary if you wish.)

A

B

(i) JournalA book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day
(ii) DiaryA full record of a journey, a period of time, or an event, written every day.
(iii) LogA record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
(iv) Memoir(s)A written record of events with times and dates, usually official

Answer:

A

B

(i) JournalA full record of a journey, a period of time, or an event, written everyday
(ii) DiaryA book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day
(iii) LogA written record of events with times and dates, usually official
(iv) Memoir(s)A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)

Question 2:

Here are some entries from personal records. Use the definitions above to decide which of the entries might be from a diary, a journal, a log or a memoir.

(i) I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it − how can I miss the FIFA World Cup matches?

Ans: _____________________________

(ii) 10:30 a.m. Went to the office of the Director

01:00 p.m. Had lunch with Chairman

05:45 p.m. Received Rahul at the airport

09:30 p.m. Dinner at home

Ans: _____________________________

(iii) The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my Handy Cam. From Ooty we went on to Bangalore.

What a contrast! The noise and pollution of this once − beautiful city really broke my heart.

Ans: _____________________________

(iv) This is how Raj Kapoor found me − all wet and ragged outside R. K. Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history?

Ans: _____________________________

Answer:

(i)

I woke up very late today and promptly got a scolding from Mum! I can’t help it − how can I miss the FIFA World Cup matches?

Ans: Diary

(ii)

10:30 a.m. Went to the office of the Director

01:00 p.m. Had lunch with Chairman

05:45 p.m. Received Rahul at the airport

09:30 p.m. Dinner at home

Ans: Log

(iii)

The ride to Ooty was uneventful. We rested for a while every 50 km or so, and used the time to capture the magnificent landscape with my Handy Cam. From Ooty we went on to Bangalore.

What a contrast! The noise and pollution of this once − beautiful city really broke my heart.

Ans: Journal

(iv)

This is how Raj Kapoor found me − all wet and ragged outside R. K. Studios. He was then looking for just someone like this for a small role in Mera Naam Joker, and he cast me on the spot. The rest, as they say, is history?

Ans: Memoir

Page No 51:

Question 1:

What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank?

Answer:

Writing in a diary was a strange experience for Anne Frank not only because she had never written anything before, but also because it seemed to her that later on, neither she nor anyone else would be interested in the musings of a thirteen year old schoolgirl.

Question 1:

Why does Anne provide a brief sketch of her life?

Answer:

Even though she disliked doing so, Anne provides a brief sketch of her life since no one would understand a word of her musings if she were to jump right in.

Question 2:

What tells you that Anne loved her grandmother?

Answer:

Anne’s grandmother had fallen ill and had to be operated upon. Therefore, Anne’s birthday passed with little celebration. Her grandmother died the next year. Anne wrote in her diary that no one knew how often she thought of her grandmother and still loved her.

Question 2:

Why does Anne want to keep a diary?

Answer:

Anne wanted to keep a diary because she did not have a “real” friend. She thought that paper had more patience than people. She had loving parents, a sixteen year old sister and about thirty people whom she could call her friends. However, she did not have that one true friend. She did not confide in any of her friends. She knew the situation would never change. That is why she decided to keep a diary.

Question 3:

Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

Answer:

Anne did not have a true friend. She had many friends, but she only talked to them about ordinary everyday things. She did not seem to get any closer to them. She felt that maybe it was her fault that she could not confide in them. Knowing that the situation would not change and believing a paper to have more patience than people, she decided to write and confide in a diary.

Page No 54:

Question 1:

Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen-year-old girl?

Answer:

No, Anne was not right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen year old girl. Her diary was published under the name ‘The Diary of a young girl’. It was translated from its original Dutch into many languages and it became one of the world’s most widely read books. There have also been several films, television and theatrical productions, and even an opera based on the diary. It was described as the work of a mature and insightful mind. It provides an intimate examination of life under Nazi occupation. Anne Frank became one of the most renowned and discussed of the Holocaust victims.

Question 2:

There are some examples of diary or journal entries in the ‘Before You Read’ section. Compare these with what Anne writes in her diary. What language was the diary originally written in? In what way is Anne’s dairy different?

Answer:

Anne’s diary was originally written in Dutch. Her diary is different from the others in many aspects. She had named her diary ‘Kitty’. She thought of it as her only true friend whom she could confide in. She treated it as another person who was listening to her daily accounts. She wrote all her stories in it. She started by writing ‘Dearest kitty’ and ended the account by writing, ‘Yours, Anne’. Her diary was a lot more personal than other diaries.

Question 3:

Why does Anne need to give a brief sketch about her family? Does she treat ‘Kitty’ as an insider or an outsider?

Answer:

Anne gave a brief sketch of her life since no one would understand a word of her stories to her diary if she were to plunge right in. She, therefore, wrote a brief sketch of her life, even though she disliked doing so. She treated Kitty as an insider because she called it her best friend and was ready to confide in it.

Question 4:

How does Anne feel about her father, her grandmother, Mrs Kuperus and Mr Keesing? What do these tell you about her?

Answer:

Anne felt that her father was the most adorable father she had ever seen.

Anne remembered her grandmother even after her death. She wrote in her diary that no one knew how often she thought of her grandmother and still loved her.

In the sixth form at the Montessori nursery school, her teacher was Mrs Kuperus, who was also the headmistress. At the end of the year, they were both in tears as they said a heartbreaking farewell.

Mr Keesing was her Maths teacher. He was annoyed with her because she talked too much. However, Anne was able to justify her talkative nature every time she was punished by Mr. Keesing. On each occasion he was impressed by the manner in which she presented her arguments.

All these incidents show how lovable and smart Anne was. Everybody was attached to her, and even Mr Keesing could not help but laugh at her essays and acknowledge her smart mind.

Question 5:

What does Anne write in her first essay?

Answer:

In her first essay, titled ‘A Chatterbox’, Anne wanted to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. She began thinking about the subject. She wrote three pages and was satisfied. She argued that talking was a student’s trait and that she would do her best to keep it under control. She further wrote that she would never be able to cure herself of the habit since her mother talked as much as she did. There was not much that one could do about inherited traits. Mr Keesing too had a good laugh reading her arguments.

Question 6:

Anne says teachers are most unpredictable. Is Mr Keesing unpredictable? How?

Answer:

Anne felt that a quarter of her class was dumb, and should be kept back and not promoted to the next class. However, she also felt that teachers were the most unpredictable creatures on earth. Mr Keesing could be termed as unpredictable. The way Anne always talked while the class was going on, any teacher would lose his temper. However, after several warnings, all Mr Keesing did was to assign her extra homework. She had to write an essay on ‘A Chatterbox’. In this way, he tried to play a joke on her. Each time that he asked her to write such essays, she wrote very well. She kept countering his jokes. One could not have predicted that he would take all the jokes in the right spirit. Finally, he accepted her talkative nature and actually allowed her to talk in class. He did not even assign her any more extra homework. That is why it can be said that Mr Keesing was unpredictable.

Question 7:

What do these statements tell you about Anne Frank as a person?

(i) We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other.

(ii) I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would, but I want the diary to be my friend.

(iii) Margot went to Holland in December, and I followed in February, when I was plunked down on the table as a birthday present for Margot.

(iv) If you ask me, there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back, but teachers are the most unpredictable creatures on earth.

(v) Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of taking.

Answer:

(i) These lines show that Anne had no true friend whom she could confide in. She even put the blame on herself that the fault might be hers.

(ii) This line shows that Anne really considered her diary as a friend whom she could trust and narrate all her stories to. She did not want just a diary in which she could write down the facts like others did. She considered it as her friend and named her Kitty.

(iii) This statement shows that Anne was a fun-loving person. She was witty and knew how to present things in a funny way. She narrated this incident with a lot of fun. The use of ‘plunked down’ shows her sense of humour.

(iv) This statement shows that she had an opinion on everything. She thought that a quarter of her class was full of dummies, signifying that she herself was intelligent enough to make it to the next class. She thought of teachers as the most unpredictable creatures on earth because nobody could say which students they would fail and which students would be passed on to the next class.

(v) This statement shows that Anne knew a lot about writing. She was given the task of writing an essay as a punishment. She took it on with full vigour. She did not want to write it like others who merely left big spaces between the words to make the essay look voluminous. She knew that the trick was to come up with a convincing argument to prove the necessity of talking. She was different in her approach from everybody else.

Question 1:

Why was Mr Keesing annoyed with Anne? What did he ask her to do?

Answer:

Mr. Keesing was annoyed with Anne because she talked too much in the class. He assigned her extra homework, asking her to write an essay on the subject, ‘A Chatterbox’.

Question 2:

How did Anne justify her being a chatterbox in her essay?

Answer:

In her essay, Anne wanted to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. She argued that talking was a student’s trait and that she would do her best to keep it under control. She further wrote that she would never be able to cure herself of the habit since her mother talked as much as she did. There was not much that one could do about inherited traits. This was how she justified her being a chatterbox in the essay.

Question 3:

Do you think Mr Keesing was a strict teacher?

Answer:

Mr. Keesing was a strict teacher. However, he was not rigidly strict. He expected discipline and silence in his class while he was teaching, which is acceptable. He punished Anne by asking her to write an essay on ‘A Chatterbox’. When Anne wrote a convincing essay on it, he received it with a good laugh. However, when Anne continued with her talking, he punished her again by asking her to write another essay; this time the topic was ‘An Incorrigible Chatterbox’. Even after this when she kept talking, he asked her to write on the topic ‘Quack Quack Quack, said Mistress Chatterbox”. He was trying to play a joke on her. However, she came up with a brilliant poem, and he read this poem in the class, acknowledging its content. Therefore, in regard of these events, Mr. Keesing cannot be entirely labelled as a strict teacher. He was fun-loving too.

Question 4:

What made Mr Keesing allow Anne to talk in class?

Answer:

Anne was able to justify her talkative nature every time she was punished by Mr. Keesing. On three occasions, as punishment, he gave her topics to write essays on. However, on each occasion he was impressed by the manner in which she presented her arguments. Finally, Mr. Keesing accepted the fact that Anne would always be that way. Hence, she was allowed to talk in class.

Page No 55:

Question 1:

Match the compound words under ‘A’ with their meanings under ‘B’. Use each in sentence.

A

B

1. Heartbreaking– obeying and respecting the law
2. Homesick– think about pleasant things, forgetting about the present
3. Blockhead– something produced by a person, machine or organisation
4. Law-abiding– producing great sadness
5. Overdo– an occasion when vehicles/machines stop working
6. Daydream– an informal word which means a very stupid person
7. Breakdown– missing home and family very much
8. Output– do something to an excessive degree

Answer:

A

B

1. Heartbreaking– producing great sadness
2. Homesick– missing home and family very much
3. Blockhead– an informal word which means a very stupid person
4. Law-abiding– obeying and respecting the law
5. Overdo– do something to an excessive degree
6. Daydream– think about pleasant things, forgetting about the present
7. Breakdown– an occasion when vehicles/machines stop working
8. Output– something produced by a person, machine or organisation

Question 2:

Phrasal Verbs

Find the sentences in the lesson that have the phrasal verbs given below. Match them with their meanings.

(i)plunge inspeak or write without focus
(ii)kept backstay indoors
(iii)move upmake (them) remain quiet
(iv)ramble onhave a good relationship with
(v)get along withgive an assignment (home work) to a person authority (the teacher)
(vi)calm downcompensate
(vii)stay ingo straight to the topic
(viii)make up forgo to the next grade
(ix)hand innot promoted

Answer:

(i) plunge in − go straight to the topic

Since no one would understand a word of my stories to Kitty if I were to plunge right in, I’d better provide a brief sketch of my life, much as I dislike doing so.

(ii) kept back − not promoted

The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back.

(iii) move up − go to the next grade

The reason, of course, is the forthcoming meeting in which the teachers decide who’ll move up to the next form and who’ll be kept back.

(iv) ramble on − speak or write without focus

Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking.

(v) get along with − have a good relationship with

get along pretty well with all my teachers.

(vi) calm down − make (them) remain quite

Even G.’s pleading advances and my angry outbursts can’t calm them down.

(vii) stay in − stay indoors

I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out.

(viii) make up for − compensate

This birthday celebration in 1942 was intended to make up for the other.

(ix) hand in − give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)

handed it in, and Mr Keesing had nothing to complain about for two whole lessons.

Page No 56:

Question 3:

Idioms

1. Here are a few sentences from the text which have idiomatic expressions. Can you say what each means? (You might want to consult a dictionary first.)

  1. Our entire class is quaking in its boots. ________________________________________________________________________________________________________________________
  1. Until then, we keep telling each other not to lose heart. ________________________________________________________________________________________________________________________
  1. Mr Keeping was annoyed with me for ages because I talked so much.___________________________________________________________________________________________________________________
  1. Mr Keeping was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him.____________________________.

2. Here are a few more idiomatic expressions that occur in the text. Try to use them in sentences of your own.

(i)caught my eye(iii)laugh ourselves silly
(ii)he’d had enough(iv)can’t bring myself to

Answer:

1.

(i)Our entire class is quaking in its bootsShaking with fear and nervousness

(ii) Until then, we keep telling each other not to lose heartNot to lose hope

(iii) Mr. Keeping was annoyed with me for ages because I talked so much. Since a long time

(iv) Mr. Keeping was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on himHe was outwitted by her

2.

(i) caught my eye

The beautiful diamond necklace placed in the shop caught my eye.

(ii) he’d had enough

He’d had enough of the bullying that he faced everyday.

(iv) laugh ourselves silly

John and I laugh ourselves silly at the new cartoon show.

(v) can’t bring myself to

I can’t bring myself to eat anything but sweets.

Page No 57:

Question 4:

You have read the expression ‘not to lose heart’ in this text. Now find out the meanings of the following expressions using the word ‘heart’. Use each of them in a sentence of your own.

1. break somebody’s heart

2. close/dear to heart

3. from the (bottom of your) heart

4. have a heart

5. have a heart of stone

6. your heart goes out to somebody

Answer:

1. break somebody’s heart − to upset somebody deeply

It has unfortunately become very easy these days to break somebody’s heart.

2. close/dear to heart − something or someone who is near and close to you

The drawing given to me by my little daughter is very close to my heart.

3. from the (bottom of your) heart − genuinely meaning or feeling something

He loved his son from the bottom of his heart.

4. have a heart − to evoke the feeling to help someone in distress

The poor beggar asked the rich man to have a heart and give him something to eat.

5. have a heart of stone − to not feel anything or any sentiment

The cruel landlady has a heart of stone as she beats up her children.

6. your heart goes out to somebody − to sympathise with someone else and understand his feelings and distress

My heart goes out to the little girl who lost both her parents in a car accident.

Page No 58:

Question 5:

Contracted Forms

1. Make a list of the contracted forms in the text. Rewrite them as full forms of two words.

For example:

I’ve = I have

2. We have seen that some contracted forms can stand for two different full forms:

I’d = I had or I would

Find in the text the contracted forms that stand for two different full forms, and say what these are.

Answer:

1

(i) I’ve − I have

(ii) Doesn’t − does not

(iii) Won’t − would not

(iv) I’m − I am

(v) Don’t − do not

(vi) Can’t − cannot

(vii) it’s − it is

(viii) That’s − that is

(ix) I’d − I would

(x) Didn’t − did not

(xi) Who’ll − who will

(xii) You’re − You are

(xiii) We’ll − We will

(xiv) There’s − there is

(xv) He’d − he had

(xvi) Who’s − who is

(xvii) Haven’t − have not

2

(i) I’d − I had or I would

(ii) He’d − He had or he would

From the Diary of Anne Frank Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Extract Based Questions [3 Marks Each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
Writing in a diary is a really strange experience for someone like me. Not only because I have never written anything before, but also because it seems to me that later on neither I nor anyone else will be interested in the musing of a thirteen year old school girl. Oh well, it doesn’t matter. I feel like writing and I have an even greater need to get all kind of things off my chest.
‘Paper has more patience than people.’ I thought of this saying on one of those days when I was feeling a little depressed and was sitting at home with my chin in my hands, bored and listless, wondering whether to stay in or go out.
(a) To whom does T refer in the given passage?
(b) ‘Paper has more patience than people’ – Why did Anne Frank say that?
(c) Find a word in the passage that means ‘deep thought’.
(d) Which word in the passage is a synonym of lethargic?

Answer:
(a) ‘I’ refers to Anne Frank in the given passage.
(b) Anne Frank said that ‘Paper has more patience than people’ because one can rely on the paper to confide his/her secrets and it listens carefully and silendy.
(c) The word is ‘musing’.
(d) The word is ‘listless’.

Question 2.
Let me put it more clearly, since no one will believe that a thirteen-year-old girl is completely alone in the world. And I’m not. I have loving parents and a sixteen-year-old sister, and there are about thirty people I can call friends. I have a family, loving aunts and a good home. No, on the surface I seem to have everything, except my one true friend. All I think about when I’m with friends is having a good time. I can’t bring myself to talk about anything but ordinary everyday things. We don’t seem to be able to get any closer, and that’s the problem. Maybe it’s my fault that we don’t confide in each other. In any case, that’s just how things are, and unfortunately they’re not liable to change. This is why I’ve started the diary.
(a) Why was Anne Frank disturbed even when she had loving parents, relatives and friends?
(b) Why did Anne decide to write a diary?
(c) Find the word that means the same as ‘unluckily’.
(d) To confide in somebody is to ………
Answer:
(a) Anne Frank was disturbed even after being surrounded by so many people because she didn’t have any true friend.
(b) Anne decided to write a diary because she could not confide in anyone and felt lonely.
(c) The word is unfortunately.
(d) It means tell somebody your secrets or personal information.

Question 3.
To enhance the image of this long awaited friend in my imagination, I don’t want to jot down the facts in this diary the way most people would do, but I want the diary to be my friend, and I’m going to call this friend ‘Kitty’.
Since no one would understand a word of my stories to Kitty if I were to plunge right in, I’d better provide a brief sketch of my life, much as I dislike doing so. CBSE 2016
(a) Who was the long awaited friend of Anne? Why?
(b) What did she provide in her diary?
(c) Find a word from the extract which means the same as ‘submerge’.
(d) To write down the idea as and when it occurs in mind is ceiled
Answer:
(a) The diary named ‘Kitty’ was the long awaited friend of Anne, because she had no true friend in her life with whom she could share her feelings and thoughts.
(b) She provided a brief-sketch of her life and her family in her diary.
(c) It is called jotling down.

Question 4.
My father the most adorable father I’ve ever seen, didn’t marry my mother until he was
36 and she was 25. My sister Margot was born in Frankfurt in Germany in 1926.1 was born on 12th June, 1929.1 lived in Frankfurt until I was ’ four. My father emigrated to Holland in 1933. My mother, Edith Hollander Frank, went with him to Holland in September, while Margot and I were sent to Aachen to stay with our grandmother.
(a) When and where was Anne Frank bom?
(b) To whom was Anne and her sister Margot stay with in Aachen? Why?
(c) Find out the opposite of ‘immigrated’ used in the passage.
(d) Is there any word in the passage which means ‘to dote on’? If so, write it.
Answer:
(a) Anne Frank was born in Germany on 12th June, 1929.
(b) Anne and her sister Margot stayed with their Grandmother in Aachen as their parents emigrated to Holland.
(c) The word ‘emigrated’ is the opposite of‘immigrated’.
(d) The word is ‘adore’.

Question 5.
That evening, after I’d finished the rest of my homework, the note about the essay caught my eye. I began thinking about the subject while chewing the tip of my fountain pen. Anyone could ramble on and leave big spaces between the words, but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking. I thought and thought, and suddenly I had an idea,: I wrote the three pages Mr. Keesing had assigned me and was satisfied. I argued that talking is a student’s trait and that I would do my best to keep it under control, but that I would never be able to cure myself of the habit since my mother talked as much as I did if not more, and that there’s not much you can do about inherited traits.
(a) What is the main feature of an essay according to Anne?
(b) What did Anne argue in the essay? Why?
(c) What does the idiom ‘caught my eye’ means?
(d) What do you understand by inherited traits?

Answer:
(a) The main feature of an essay is ‘to give convincing arguments’ in support of the necessity to talk.
(b) Anne argued that talking was a student’s trait and she got it from her mother so nothing could done about this inherited trait.
(c) ‘Caught my eye’ means ‘to attract attention’.
(d) It means a particular quality of one’s personality which one inherits from parents.

Question 6.
However, during the third lesson he’d finally had enough. ‘Anne Frank, as punishment for talking in class, write an essay entitled ‘Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox’.” The class roared. I had to laugh too, though I’d nearly exhausted my ingenuity on the topic of Chatterboxes. It was time to come up with something else, something original. My friend, Sanne, who’s good at poetry, offered to help me write the essay from beginning to end in verse and I jumped for joy. Mr Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject, but I’d make sure the joke was on him.
(a) Why did Mr Keesing her teacher ask her to write another essay?
(b) Why did Anne want to write the essay with the help of her friend Sanne?
(c) Find out the word which means ‘deserving or inviting mockery’.
(d) The word ……. means the ability to invent things and solve problems in a clever and new way.
Answer:
(a) Mr Keesing asked her to write another essay as punishment because she had not stopped talking in the class.
(b) Anne wanted to write the essay with something original so she sought help from Sanne her friend, who suggested her to write the essay in verse.
(c) The word ‘ridiculous’ means ‘deserving and inviting mockery’.
(d) The word is ‘ingenuity’.

Question 7.
I finished ray poem, and it was beautiful! It was about a mother duck and a father swan with three baby ducklings who were bitten to death by the father because they quacked too much. Luckily, Mr Keesing took the joke the right way. He read the poem to the class, adding his own comments, and to several other classes as well. Since then I’ve been allowed to talk and haven’t been assigned any extra homework. On the contrary, Mr Keesing’s always making jokes these days.
(a) Why did the father duck kill the baby ducklings?
(b) What happened when Mr Keesing read the essay?
(c) Find out the word from the passage which means ‘given’.
(d) ‘On the contrary’ means …………

Answer:
(a) The father duck killed the baby ducklings because they quacked too much.
(b) When Mr Keesing read the essay, he understood the feelings of Anne and allowed her to talk. He also started to make jokes thereafter.
(c) The word is ‘assigned’.
(d) The word is ‘inversely opposite’.

Short Answer Type Questions [3 Marks]

Question 1.
Describe Anne’s Feelings about having a diary.
Answer:
Anne feels it is silly for a 13 years old teenager to have a diary as it would seem she has many friends and other people to talk to, but in reality, she states she feels very lonely in the world. She wishes her diary to become her friend.

Question 2.
Why does Anne Frank think that ‘paper’ has more patience than ‘people’?
Answer:
Anne believes that paper has more patience than people
because it listens to her more patiently and silently it does not react like other people and also because she can confide in her diary all her secrets.

Question 3.
What does Anne Frank tell about her family in her diary?
Answer:
Anne Frank tells that she has very lovely and caring family.
Her parents and her elder sister love her a lot. There are about thirty people near by her whom she can call friends. She has loving aunts and a good home but she wants to have a true friend with whom she can share her feelings and thoughts.

Question 4.
Describe your views about Mr Keesing as a teacher.
Answer:
Mr Keesing seems to be a strict teacher but he actually believes taking actions with good intention and for the development of children. He tries to control her bad habit of talking too much but as soon as he is convinced that her habit does not affect her studies, he overlooks her shortcoming.

Question 5.
What does Anne write in her first essay to support her habit of talking so much?
Answer:
Anne Frank supports her nantte by stating that talking is a student’s trait and she will try to control it. But she also says that she has got it from her mother and such inherited traits cannot be curbed.

Question 6.
What was Mr Keesing’s reaction after reading Anne’s poem on the third essay that he had given to her to write?
Answer:
When Mr Keesing read Anne’s poem on the third essay that he had given her to write, he took the joke the right way. He understood the intention of Anne and felt it in good humour. After that he allowed her to talk and did not punish her by assigning her extra work.

Question 7.
Why was Anne’s entire class anxious and nervous?
Answer:
Anne’s class was anxious and nervous about the result. It was yet to be decided who would be promoted to the higher class or who would not because many deserved it.

Question 8.
Describe Anne’s love for her grandmother. [CBSE2016]
Answer:
When Anne’s grandmother died, she stated that no one could understand her intensity of her love for her grandma. She also said that no one could imagine how much she thought of her. Lighting up extra candle for her during her birthday showed her love for grandmother.

Question 9.
Describe about Anne Frank’s early education.
Answer:
Anne Frank got her early education at the
Montessori Nursery School until she was six. She started in the first form and in the sixth form, she had developed such a good relation with her headmistress Mrs Kuperus that both of them were in tears on the farewell.

Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks]

Question 1.
Anne called 26th July a ‘tumultous’ day. Explain the reasons behind it.
Answer:
Anne called 26th July a tumultous day as it was full of tension and fright. The first warning siren was sent off in the morning but nobody paid any attention to it because it only meant that the planes were crossing the coast. The siren alarmed again around 2 O’clock in the afternoon. Anne and her sister went upstairs but after five minutes they heard loud gunshots. After half an hour, drone of engines faded and life became normal. The city was enveloped in thick fog. But after dinner time, there was another gun-fire round and swarms of planes. The air was buzz with the drone of engines. Nobody was able to sleep that night because it repeated again at midnight.

Question 2.
Why did Anne think that she could confide more in her diary than in the people?
Answer:
Anne Frank did not have a friend with whom she could share now. Although she had spent a good time with her friends but she was unable to share her views and thoughts with them. When she got her diary, she decided to share everything with it because she believed that nobody would be interested enough in her musings. So, she treated her diary as her best friend. It would keep her life a secret and would not react like people. She confided everything in the diary; her family, her fear, her loneliness, her life and considered it her best friend.

Question 3.
Who helped Anne in writing the essay and how?
Answer:
Anne was fond of talking a lot. Mr Keesing punished her and gave her essays to write one after another as she didn’t stop talking in the class. When she was asked to write the essay on Ans. the topic ‘Quack, Quack, Quack said Mistress Chatterbox’ she decided to make it original. Her friend Sanne helped her as she was good at poetry and suggested her to write the entire essay in verse. Anne tried to play a joke on Mr Keesing with the essay. Mr Keesing took it in the right way and read it in the class. He understood that she was not a dull student, but talkative so he allowed her to talk and did not punish her again.

Question 4.
Write the character sketch of Anne Frank.
Answer:
Anne Frank was born on 12th June 1929 in Frankfurt Germany. She was four years old when her father went to Holland to find a better place for his family to live. She was very intelligent and always wanted to become a writer. She loved Peter even when she had to face opposition from her family in this regard.
She was a very good reader as well, she continued reading books, translated chapters, wrote down the vocabulary and worked hard on her skills. Like any child, she loved her parents but later grew a dislike towards her mother as she compared Anne to Margot. She was always jealous with her. She believed that time would come when the problems would be over. She felt alone although there were thirty people around her but she hardly could call anyone a true friend. Anne died of typhus in the concentration camp at Berger-Belsen in late February or early March of 1945.

Question 5.
‘Paper has more patience than people’. Justify.
(or)
‘Paper has more patience than people’. Do you agree with the statement?
Answer:
Anne believes that people are not interested in other’s life as they are stuck with their own problems so it is really hard to get someone who can give importance to her diary. People feel bored and become impatient when we talk about our problems.
On the other hand when we write our feelings and thoughts on paper , we can write as long as we want without thinking of anyone, intention as it doesn’t react. We can share our feelings, both sad and happy. It never gets bored or stops us to write. It behaves like a true friend who keeps your secret and listens to you patiently. So she thinks that paper has more patience than people.

Question 6.
“From the diary of Anne Frank’ throws light on teacher-student relationship, class atmosphere and discipline.
Write a paragraph oh the values of these aspects of school and how far these values are necessary for learning and life. [CBSE 2016]
Answer:
“The diary of Anne Frank” clearly describes the teacher-student relationship, class atmosphere and discipline. Anne who talks a lot in the class gets punished by Mr Keesing her Maths teacher. He asks her to write essays as punishment which is learning in disguise because he wanted her to focus on studies. He cannot be blamed for the punishment as he did it for the development of Anne. The teacher-student relationship is very respectful and sacred. It is about discipline and classroom manners which are essential for every student as well as teacher, otherwise both teaching or learning could hamper. This relationship is clearly shown in Mr Keesing and Anne Frank actions as they both try to joke on each other but in very humorous and healthy manner. So this healthy relationship is needed everywhere in the class for effective teaching and learning.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 4 From the Diary of Anne Frank with Answers

Question 1.
What was the subject on which she had to write?
(a) Necessity of Walking
(b) Necessity of Running
(c) Necessity of Talking
(d) Necessity of Studying

Answer

Answer: (c) Necessity of Talking


Question 2.
What was topic of the essay written by Anne?
(a) My Diary
(b) A Chatterbox
(c) A letterbox
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) A Chatterbox


Question 3.
How does the Anne explain his father?
(a) Most Adorable father
(b) Most Angry Father
(c) Most delicate Father
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) Most Adorable father


Question 4.
Who is Anne’s long awaited friend?
(a) Her pen
(b) Her cat
(c) Her diary
(d) Her Dog

Answer

Answer: (c) Her diary


Question 5.
How does she want to begin her diary?
(a) By writing her name
(b) By giving an introduction
(c) By writing about her hobby
(d) None of the Above

Answer

Answer: (b) By giving an introduction


Question 6.
On which date did Anne record the incident in Mr Keesing’s class in her diary?
(a) 12 June, 1942
(b) 21 June, 1942
(c) 20 June, 1942
(d) 22 June, 1942

Answer

Answer: (c) 20 June, 1942


Question 7.
In which city were Anne and Margot sent to live with their grandmother?
(a) Berlin
(b) Aachen
(c) Munich
(d) Bonn

Answer

Answer: (b) Aachen


Question 8.
Who was the only survivor from Anne’s family
(a) Anne
(b) Anne’s father
(c) Anne’s mother
(d) Anne’s sister

Answer

Answer: (b) Anne’s father


Question 9.
How many siblings did Anne have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 1


Question 10.
What name was her book published with?
(a) From the Diary of Anne Frank
(b) The Diary of a Young girl
(c) Anne Frank
(d) Anne Frank’s Diary

Answer

Answer: (b) The Diary of a Young girl


Question 11.
What did she write in her last essay?
(a) a poem
(b) a joke
(c) a paragraph
(d) a funny poem

Answer

Answer: (d) a funny poem


Question 12.
Why was she unable to get closer to her already existing friends?
(a) she didn’t like her friends
(b) her friends are not understanding
(c) she can’t bring herself to talk about personal stuff
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) she can’t bring herself to talk about personal stuff


Question 13.
What shows Anne’s love for her grandmother?
(a) she still thinks about her
(b) she misses her
(c) she let her birthday pass with little celebration
(d) both 1 and 2

Answer

Answer: (d) both 1 and 2


Question 14.
What language was the diary originally written in ?
(a) Spanish
(b) English
(c) Dutch
(d) French

Answer

Answer: (c) Dutch


Question 15.
Why was Mr Keesing annoyed with her?
(a) she was not a good student
(b) she was talkative
(c) she was rude
(d) all of the above

Answer

Answer: (b) she was talkative


Question 16.
Why does she give a brief sketch about her family in the diary?
(a) no one would understand it if she dove right in
(b) to introduce Kitty to her family
(c) she would forget facts about her family
(d) she liked talking about her family

Answer

Answer: (a) no one would understand it if she dove right in


Question 17.
Why does Anne want to keep a diary?
(a) she has no close friends
(b) she loves to write
(c) she wants people to read about her later
(d) she likes the idea of it

Answer

Answer: (a) she has no close friends


Question 18.
Why was writing in a diary a strange experience for Anne?
(a) she had never written anything before
(b) she didn’t know how to write
(c) neither she nor anyone else would be interested in it later
(d) Both A and C

Answer

Answer: (d) Both A and C