NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 3 The Midnight Visitor

the midnight visitor class 10 question answers – Read and Find Out (Page 14)

Question 1.
How is Ausable different from other secret agents?
(or)
What great qualities made Ausable a successful secret agent? CBSE 2013
(or)
How was Ausable different from other secret agents? CBSE 2011
(or)
How is Ausable different from other secret agents? How does he deal with Max? CBSE 2012
Answer:
Ausable is different from other secret agents in more ways than one. He has a small room in the musty corridor of a gloomy French hotel. It was on the sixth and top floor and it was scarcely the setting for a romantic adventure. He was extremely fat. In spite of living in Paris for over twenty years, he spoke French and German with difficulty and had an American accent. Instead of getting messages passed secretly to him by beautiful girls, he got only a routine telephone call making an appointment. In these ways, he was different from the conventional notion of a secret agent.
He dealt with Max by inventing some stories and convincing Max to act on them, so that he could get rid of Max permanently.

Question 2.
Who is Fowler and what is his first authentic thrill of the day?
Answer:
Fowler is a writer and he had come to meet Ausable. His first authentic thrill of the day came when he saw a man in Ausable’s room pointing a pistol towards Ausable and himself.

the midnight visitor class 10 question answers – Page 15

Question 3.
How has Max got in?
Answer:
Max had got into the room using a passkey or master key.

Question 4.
How does Ausable say he got in?
Answer:
Ausable said that he thought Max had got into the room through the balcony. He said that it was the second time in a month that somebody had got into his room this way.

the midnight visitor class 10 question answers – Think About It (Page 18)

Question 1.
‘Ausable did not fit any description of a secret agent Fowler had ever read.” What do secret agents in books and films look like, in your opinion? Discuss in groups or in class some stories or movies featuring spies, detectives and secret agents, and compare their appearance with that of Ausable in this story. (You may mention characters from fiction in languages other than English. In English fiction you may have come across Sherlock Holmes, Hercule Poirot, or Miss Marple. Have you watched any movies featuring James Bond?)
Answer:
Secret agents in fiction are projected like ideal men, ‘Tall dark and handsome’. They are usually well-built and keep beautiful women for company. They would smoke a pipe (like Sherlock Holmes) or a cigar and execute death-defying stunts (like James Bond). Movies based on James Bond show hi-tech gadgets which assist the detective in countering villains. However, there are some exceptions to this appearance of a secret agent also. A character named Feluda was created by Satyajit Ray, the famous Bengali filmmaker. Feluda was a tall athletic figure who relied on his superb analytical ability and observation skill.

Question 2.
How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room? Look back at his detailed description of it. What makes it a convincing story?
Answer:
Ausable creates a detailed description of how his office was part a bigger apartment and how the next room had a direct connection with a balcony. His statement that . somebody else also broke into his office through that balcony earlier made it a convincing story. Ausable’s ability to think quickly and calmly in a situation of panic makes it convincing.

Question 3.
Looking back at the story, when do you think Ausable thought up his plan for getting rid of Max? Do you think he had worked out his plan in detail right from the beginning? Or did he make up a plan taking advantage of events as they happened?
Answer:
No, I don’t think that he had worked out his plan in detail earlier. He took advantage of events as they happened. Ausable made up a story of the balcony outside the room and as there was a knock at the door, he said that it would be the police. All these made Max desperate. He became restless and without seeing below, jumped out of the window.

the midnight visitor class 10 question answers – Talk About It (Page 18)

Question 1.
In this story, Ausable shows great ‘presence of mind’, or the ability to think quickly and act calmly and wisely, in a situation of danger and surprise. Give examples from your own experience, or narrate a story, which shows someone’s presence of mind.
Answer:
This story refers to the play ‘If I Were You’. Gerrard was held hostage by a criminal. However, Gerrard treated the criminal as a guest and trapped him with his confidence. He managed to convince the criminal to run away as the police is behind him. He told the criminal to run through the exit door, which was actually a cupboard door. The criminal exited through the door and was trapped in the cupboard.

Question 2.
Discuss what you would do in the situations described below. Remember that presence of mind comes out of a state of mental preparedness. If you have thought about possible problems or dangers, and about how to act in such situations, you have a better chance of dealing with such situations if they do arise.

  1. A small fire starts in your kitchen.
  2. A child starts to choke on a piece of food.
  3. An electrical appliance starts to hiss and gives out sparks.
  4. A bicycle knocks down a pedestrian.
  5. It rains continuously for more than twenty-four hours.
  6. A member of your family does not return home at the usual or expected time.

You may suggest other such situations.
Answer:

  1. If a blanket is available, it should be put over the fire to shut out the air. If the fire is not due to an electrical problem, water can be thrown on it. If it is due to a short-circuit, electricity must be disconnected immediately from everything in the kitchen before taking any other measure.
  2. The child’s back must be thumped slowly until the piece of food stuck is vomited out. However, in case it continues, the child should be given trained medical aid immediately.
  3. Electricity to the appliance should be immediately disconnected. If it is plugged into a socket, the plug must be removed from the socket. Later on the appliance may be got repaired by an authorised person.
  4. First aid should be given to the pedestrian at once. Public help may also be asked, if necessary. Depending on the seriousness of the injury, the affected person may be shifted to hospital.
  5. Flooding may be caused by a heavy downpour. So all necessary precautions for saving various possessions should be taken, besides informing the concerned authorities to take preventive action.
  6. A family member not returning home at the usual time should be required for at the place he or she was expected to visit. If he or she was with friends, these friends or the friends’ families should be contacted. If there is no result from these inquiries, as a last resort, the lcical police may be informed.

The Midnight Visitor Extra Questions and Answers Class 10 English Footprints Without Feet

Extract Based Questions [3 Marks each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.
Question 1.
And then there was his accent. Though he spoke French and German passably, he had never altogether lost the American accent he had brought to Paris from Boston twenty years ago.
(a) Who is ‘he’ in the above extract?
(b) Where is he at present?
(c) Find the word from the extract that means the opposite of ‘fluently’.
(d) What is the present tense of ‘speak’?
Answer:
(a) ‘He’ in the above extract is Ausable, a secret agent.
(b) At present he is about to enter his room on the sixth floor of a French hotel.
(c) The word is ‘passably’.
(d) ‘Speak’ is its present tense.

Question 2.
“You are disillusioned”, Ausable told him. “But take cheer, my young friend. Presently you will see a paper, a quite important paper for which several men and women have risked their lives, come to me. Some day soon that paper may well affect the course of history. In that thought is drama, is there not?” [CBSE2015]
(a) Who is ‘my young friend’ in the above extract?
(b) What is the ‘important paper’ referred to here?
(c) Find a word from the passage that means the same as ‘disappointed’.
(d) What is the opposite ofjimportant’?
Answer:
(a) ‘My young friend’ in the above extract is Fowler, a young romantic writer.
(b) The ‘important paper’ referred to here is a report regarding some new missiles.
(c) The word is ‘disillusioned’.
(d) Its opposite is ‘unimportant’.

Question 3.
And as the light came on, Fowler had his first authentic thrill of the day. For halfway across the room, a small automatic pistol in his hand, stood a man.
(a) Who is the ‘man’ referred to in the above extract?
(b) Why did the ‘man’ have a pistol in his hand?
(c) What is meant by the phrase ‘authentic thrill’ in the above extract?
(d) What is the opposite of ‘automatic’?
Answer:
(a) The ‘man’ referred to in the above extract is Max, a secret agent.
(b) He had’ a pistol in his hand because he wanted to forcibly take the report on new missiles from Ausable.
(c) The meaning is ‘real feeling of excitement’.
(d) Its opposite is ‘manual’.

Question 4.
“You can get onto it from the empty room two doors down – and somebody did, last month. The management promised to block it off. But they haven’t.” [CBSE2012]
(a) Who is speaking these words to whom?
(b) What is ‘it’ in the above extract?
(c) Find a phrase in the passage that means the same as ‘close it up’.
(d) The opposite of ’empty’ is………..
Answer:
(a) Ausable is speaking these words to Fowler, but he also wants Max to hear them.
(b) ‘It’ refers to the (non-existent) balcony.
(c) The jphrase is ‘block it off.
(d) Its opposite is ‘full’.

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
Why had Fowler wanted to meet Ausable?
Answer:
Fowler was a writer and he had wanted to meet Ausable, a renowned secret agent. Fowler wanted to know how Ausable tackled dangerous situations. He was disappointed when he saw Ausable, as he didn’t look like what Fowler thought a secret agent should look like.

Question 2.
Describe Fowler’s reaction after entering Ausable’s hotel room. [CBSE 2014]
Answer:
Initially Ausable got a shock to see Max in his room. But he remained calm. Max also had a pistol with him, so Ausable didn’t try anything fishy. He just kept his cool and fooled Max by using his brain to invent stories.

Question 3.
‘Ausable shows great presence of mind in a situation of danger and surprise.” Do you agree with this statement? If yes, why?
Answer:
Yes, I agree with this statement, as Ausable showed great presence of mind when Max pointed a gun at him when he entered the hotel room with Fowler, which surprised and endangered both of them. He remained calm and cool, inventing stories as required to fool Max into jumping to his death.

Question 4.
Why did Max’s face turn black with anger? What did he want Ausable to do? [CBSE 2012]
Answer:
Max’s face turned black with anger because he felt that his plan of extracting the important document from Ausable was in danger of failing due to the knocking on the door, which Ausable identified as the police. He wanted Ausable to send the police away.

Question 5.
Why did Ausable frame the story of the balcony? [CBSE 2012]
Answer:
Ausable framed the story of the balcony to counter the use of the pistol by the rival secret agent Max to threaten him. The rival would have been able to get the important report about the new missiles if Ausable had not concocted this story.

Question 6.
How does Ausable manage to make Max believe that there is a balcony attached to his room?
Answer:
Ausable creates a detailed description of how his office was part of a bigger apartment and how the next door room had a direct connection with the balcony. His statement that somebody else had also broken into his office through that balcony made it a convincing story.

Question 7.
Who actually had knocked at the door of Ausable’s room? Why did he come there? [CBSE 2010]
Answer:
The waiter in the hotel where Ausable stayed knocked at the door of Ausable’s room. He had brought the drinks which Ausable had ordered when he arrived in the hotel with Fowler.

Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
What information did Ausable give about the imaginary balcony? Why did he do so? [CBSE 2013]
Answer:
Ausable created a detailed description of how his room was part a bigger apartment and how the next room had a direct connection with a balcony. His statement that somebody else had also broken into his office through that balcony made it a convincing story. Ausable did this to fool Max into thinking that a balcony existed just outside the window, as he knew that soon the waiter bringing the drinks he had ordered would be knocking at the door, which may prompt Max to jump into the imaginary balcony to hide.

Question 2.
Ausable was a clever secret agent. Do you agree with the statement? Justify your answer. [CBSE 2012]
Answer:
Ausable did not look at all like the conventional image of a secret agent. He was short and very fat. Besides, he spoke French and German which lacked fluency as well as the right accent; the American accent was quite palpable in his speech. However, Ausable had a very sharp and active mind because he invented two stories, one about a non-existent balcony outside his hotel window and another about the police arriving to give extra security to some important documents he was about to receive.
He was an intelligent man and a clever secret agent to be able to invent such stories on the spur of the moment in the face of imminent danger in the form of Max, a rival secret agent.

Question 3.
Why did Max scream shrilly when he dropped to the balcony? [CBSE 2011]
Answer:
A person screams shrilly when something unexpected happens to him. Here, Max screamed shrilly when he dropped to the ‘balcony’, because actually there was no balcony at all; it was only a figment of Ausable’s imagination. Ausable had described it so vividly, including its history and use, that Max was convinced there was a balcony just outside the window and tried to jump onto it without looking. As the room was on the sixth floor, Max would certainly have been died by falling from such a height.

Question 4.
A calm mind can help you tackle direst stress. Explain.
Answer:
Certainly, a calm mind can help us to tackle direst stress. If Ausable had panicked and done something fishy, then Max probably would have killed him. But Ausable kept his cool. Apart from this story, there can he some real life examples also. We are always told to focus when we are appearing for exams or not to panic in a difficult situation because such things hamper our thinking ability. We are not able to take proper decisions at this time. If we keep our mind cool and focus, then only can ,we find ways to get out of crunch situations.

Question 5.
Presence of mind is basically mental preparedness or the ability to think and act wisely in a dangerous or surprising situation. How would you react to the situation if you see a small child being knocked down by a speeding motorcycle or car, which speeds away after hitting the child?
Answer:
First aid should be given to the child at once. Public help may also be asked, if necessary. Depending on the seriousness of the injury, the child may be shifted to hospital. Simultaneously, we should try to note the license, plate number of the offending vehicle, so that the police may be intimated to arrest the criminal. If the child is conscious and can talk coherently, we should try to find out the name and telephone number of any of its family members to inform them about the mishap.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 3 The Midnight Visitor with Answers

Question 1.
How did Ausable made Max believe there was a balcony?
(a) he made him see it
(b) with detailed description
(c) there was actually a balcony
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) with detailed description


Question 2.
Was there a balcony?
(a) yes
(b) no
(c) maybe
(d) there is no mention of a balcony

Answer

Answer: (b) no


Question 3.
Who was actualy knocking on the door?
(a) police
(b) waiter
(c) Max
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) waiter


Question 4.
What did Max have in his hand?
(a) an important report
(b) a knife
(c) a pistol
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) a pistol


Question 5.
Ausable was going to raise the issue of the balcony with _____.
(a) government
(b) management
(c) Max
(d) Fowler

Answer

Answer: (b) management


Question 6.
How, according to Ausable did Max enter?
(a) a passkey
(b) balcony
(c) window
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) balcony


Question 7.
What did Max want?
(a) Fowler
(b) phone
(c) report
(d) all of the above

Answer

Answer: (c) report


Question 8.
What is the meaning of the word “slender”?
(a) weak
(b) slim
(c) fat
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) slim


Question 9.
What was Fowler’s “first thrill of the day”?
(a) meeting Ausable
(b) sight of a man with automatic pistol
(c) seeing a very important paper
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) sight of a man with automatic pistol


Question 10.
Who is Fowler?
(a) secret agent
(b) spy
(c) personal investigator
(d) writer

Answer

Answer: (d) writer


Question 11.
“he had never lost his _____ accent.”
(a) American
(b) French
(c) British
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) American


Question 12.
Where did he come from?
(a) Paris
(b) Germany
(c) Boston
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Boston


Question 13.
Which floor was he staying at?
(a) ground floor
(b) first floor
(c) second floor
(d) top floor

Answer

Answer: (d) top floor


Question 14.
What is the meaning of the word “wheezily”?
(a) making a sound when you can’t breathe easily
(b) sneezing
(c) coughing
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) making a sound when you can’t breathe easily


Question 15.
“_____ did not fit any description of a secret agent.”
(a) Fowler
(b) Ausable
(c) Max
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Ausable


Question 16.
How did Fowler feel at the end of the story?
(a) disappointed
(b) thrilled
(c) sad
(d) unhappy

Answer

Answer: (b) thrilled


Question 17.
Who fell down from the top floor of the hotel?
(a) Fowler
(b) Max
(c) Ausable
(d) Waiter

Answer

Answer: (b) Max


Question 18.
What story Ausable cocked up to Max?
(a) about the report
(b)about a balcony
(c) about his fatness
(d)about Fowler

Answer

Answer: (b)about a balcony


Question 19.
Why did Max enter Ausable’s room?
(a) to meet Ausable
(b) to snatch an important report
(c) to give information to Ausable
(d) to spend the night

Answer

Answer: (b) to snatch an important report


Question 20.
Max entered Ausable’s room through the …………..
(a) balcony
(b) main door
(c) back door
(d) roof

Answer

Answer: (b) main door


Question 21.
Who knocked at Ausable’s door?
(a) a policeman
(b) Max
(c) the waiter
(d) Fowler

Answer

Answer: (c) the waiter


Question 22.
Who was Max?
(a) the manager of the hotel
(b) another secret agent
(c) Ausable’s friend
(d) Fowler’s friend

Answer

Answer: (b) another secret agent


Question 23.
Fowler was………….. to meet Ausable.
(a) happy
(b)excited
(c) disappointed
(d)unaffected

Answer

Answer: (c) disappointed


Question 24.
Who came to meet Ausable?
(a) Ausable’s father
(b) Policeman
(c) Fowler
(d) Max

Answer

Answer: (c) Fowler


Question 25.
Where was Ausable staying?
(a) Inn
(b) French hotel
(c) Fowler’s home
(d) American hotel

Answer

Answer: (b) French hotel