NCERT Solutions For Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child

Chapter 1 – The Lost Child

Think About It

1. What are the things the child sees on his way to the fair? Why does he lag behind?

Answer:

The child saw a number of things on his way to the fair. He saw toys at the shops. Then he saw a flowering mustard field. He saw dragon flies and butterflies fluttering their wings. He also saw little insects and worms along the footpath.

The child lagged behind because he was fascinated by all the things coming on his way to the fair. He followed the dragon flies and butterflies with his gaze and tried to catch them. As he entered the grove, a shower of young flowers fell upon him. He stopped and tried to collect all of them. When he heard the dove, he ran in wild capers round the banyan tree looking for it. Therefore, he lags behind.

All Chapters: CBSE Class 9 English Syllabus (Latest)

2. In the fair he wants many things. What are they? Why does he move on without waiting for an answer?

Answer :

At the fair, the boy wanted many things. He wanted to:

 
  • buy the toys from the shops that lined the way.
  • buy sweets from the sweetmeat seller.
  • buy a garland of gulmohar flowers.
  • buy a balloon form the man selling balloons .
  • watch the snake charmer playing flute to a snake.
  • go for a round in the roundabout.

The boy moved on without waiting for an answer because he knew his parents very well and was sure that his request would be denied at each step.

3. When does he realize that he has lost his way? How have his anxiety and insecurity been described?

Answer:

After getting fascinated by a number of things, when he finally reached a roundabout, he stopped to observe it moving in full swing, with men, women and children enjoying themselves on it. Then he turned to his parents to ask for permission to go on the rounds but he heard no reply. At that time he realized that he lost his way. He looked all around but there was no sign of them. A full, deep cry rose within his dry throat and with a sudden jerk of his body he ran from where he stood, crying out in real fear “Mother, Father.” Tears rolled down from his eyes. Panic-stricken, he ran from one side to the other, in all directions to find his parents. His yellow turban came untied and his clothes became muddy.

4. Why does the lost child lose interest in the things that he had wanted earlier?

Answer:

The child lost interest in the things that he had wanted earlier because was lost in the fair. He was panic-stricken on being separated from his parents. He only wanted to see his parents. All the things that attracted him in the fair no longer appealed to him because he wanted only one thing that was to be with his parents.

5. What do you think happens in the end? Does the child find his parents?

Answer:

Yes, I think the child would have eventually found his parents with the help of the man who tried to console him by offering him various things at the fair. He seemed to be a reliable and kind hearted person. He would have asked the child for a description of his parents and helped him to unite with them. Also, the parents of the child, who continuously kept checking to see that he was with them, must have left no stone unturned to find their child.

The Lost Child Extra Questions and Answers Class 9 English Moments

The Lost Child Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What are the things the child sees on his way to the fair?
Answer:
He sees people gaily dressed, some on horses, some in bamboo or bullock carts. He also sees toys, dragon ‘flies, insects, worms, flowers, and doves on his way to the fair.

Question 2.
Why does the child lag behind?
Answer:
He lags behind because he is attracted by several of the things he sees on the way like toys, sweetmeats, dragonflies, flower garlands, the snake charmer and the roundabout.

Question 3.
What are the things that he wants at the fair?
Answer:
At first he wanted a burfi, then a garland of gulmohur flowers, next some colourful balloons, after that he was attracted by the snake charmer and finally he wanted a ride on the roundabout.

Question 4.
Why does the child move on without waiting for his parents’ answer whenever he asked for things that attracted him?
Answer:
He moves on without waiting for an answer because he knew they would not pay attention to his demands or give him what he asked for.

Question 5.
When does the child realize that he had lost his way?
Answer:
At the roundabout, when he turned to request his parents to allow him to sit on the ride, he did not get any reply. When he looked around for them he realized he had strayed away from his parents and lost his way.

Question 6.
How has the lost child’s anxiety and insecurity been described?
Answer:
His anxiety and insecurity have been described through his reaction to his realisation that he was lost. Tears rolled down his cheeks, his throat became dry, his face flushed and convulsed with fear and he ran in all directions in panic without knowing where to go.

Question 7.
Why does the lost child lose interest in the things that he had wanted earlier?
Answer:
He lost all interest in the things that he had wanted earlier because he felt fearful and insecure at being separated from his parents and all he wanted was to be reunited with them.

Question 8.
What do you think happens in the end? Does the child find his parents?
Answer:
This question can be answered in either way. In my opinion the child is reunited with his parents who are also searching for him and find him crying in a stranger’s lap.
OR
No, the child is not reunited with his parents but is taken by the man who finds him and is brought up by him.

Question 9.
Why was the fair being held in the village?
Answer:
It was being held to celebrate the spring season.

Question 10.
What tells us that the little boy was excited about going to the fair?
Answer:
The fact that the little boy has been described as “brimming over with life and laughter” tells us that he was happy and excited to be going to the fair.

Question 11.
Compare the reactions of the father and mother at the child’s request for a toy.
Answer:
The father glared at him angrily ‘in his familiar tyrant’s way’ while the mother looked at him tenderly and diverted his attention from the toys.

Question 12.
What made the mother caution the child?
Answer:
The fact that the child had wandered off into the mustard field trying to catch a butterfly made the mother call out to him to come back on to the footpath.

Question 13.
What was the boy engrossed in when his parents sat in the shade of a grove, near a well?
Answer:
The boy was engrossed in watching little insects and worms that were teeming out along the footpath.

Question 14.
What diverted the child’s attention from the shower of flower petals in the grove?
Answer:
The cooing of doves diverted the child’s attention from the raining flower petals.

Question 15.
How did the boy react on nearing the village where the fair was being held? Why?
Answer:
He felt both attracted and repelled at the sight of the large number of people who had converged at the village to enjoy the fair.

Question 16.
Why did the child not ask his parents to buy him the burfi?
Answer:
The child knew that his parents would not listen to his request and would call him greedy for wanting

Question 17.
Why did the child move away from the flower seller without asking his parents for a garland?
Answer:
He was aware that his parents would refuse to buy him a garland and say that they were cheap.

Question 18.
Why did the child not ask his parents to buy him balloons even though he was fascinated by them?
Answer:
He knew his parents would say that he was too old to play with the balloons so he did not ask his parents to buy them for him.

Question 19.
What made the child move on from the snake charmer?
Answer:
The child had been forbidden by his parents from listening to the music being played by the-snake charmer,which they had termed as coarse, so he moved away from the snake-charmer.

Question 20.
Where did the child finally decide to ask his parents to let him enjoy the delights at the fair? Why?
Answer:
At the roundabout the sight of the machine in full swing with men and women shrieking, crying and laughing out aloud in excitement, encouraged the child to ask his parents to be permitted to ride the roundabout.

Question 21.
Where and how did the child meet his saviour?
Answer:
The child met his saviour near the entrance of a temple where he was almost at the point of being trampled under the feet of the jostling crowd.

Question 22.
How did the man try to quieten the crying lost child?
Answer:
He first took him to the roundabout, then to the snake-charmer, next the balloon seller, after that to the flower-seller and finally to the sweetmeat seller, hoping to quieten the crying lost child.

Question 23.
How was the boy’s reaction to the attractions of the fair different after getting separated from his parents?
Answer:
He lost all interest in the attractions of the fair and kept crying for his parents.

Question 24.
Do you think the title of the story is appropriate?
Answer:
Yes, the title appropriately captures the essence of the story. It highlights the plight of a little child who is lost in a fair and it captures the emotions that the child goes through on being separated from his parents. It shows how the child who a moment ago is excited at the sights and sounds of the fair suddenly loses interest in all these sights once he realises that he is lost.

The Lost Child Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Describe in detail all the attractions that the child is drawn to till he gets lost in the fair.
Answer:
Right till the time he loses his parents, the child is attracted to it. several things that he sees on his way. At first it is the toys being sold at the wayside shops. Then he is attracted to the dragonflies in the mustard field. Next he is drawn to the worms and insects on the footpath and the shower of flower petals and the cooing of the pigeons. On reaching the fair he is first tempted by the goodies being sold by the sweetmeat seller and then by the colourful balloons of the balloon-seller. Next he is drawn by the sound of the snake charmer and finally he is mesmerized by the roundabout with children and adults enjoying the rides.

Question 2.
Do you consider the child’s behaviour as depicted in the story normal? Give reasons for your answer.
Answer:
Yes, the child’s behaviour was normal. The story very clearly depicts the behaviour of a young child who is attracted by everything he sees around him. The child is not only attracted to toys and sweets but also fascinated by the natural wonders of the world like dragonflies, pigeons, flowers and snakes.

This is a reflection of the universal phenomenon of a child’s attraction and fascination with the natural world. As mentioned in the story the child is both ‘repelled and fascinated’ by the colourful world around him which is normal for any young child. The crowds and noise repel a child while the colourful world and the sights of the fair fascinate him.

Question 3.
The story describes certain attractions which may not be so attractive to a modern child. Can you pick up some of them from the story – ‘The Lost Child’.
Answer:
A modem city child has very little interaction with nature on a daily basis, unlike the lost child. They have very little possibility of being allowed to run wild in a yellow mustard field or being interested in doing so. Technology has taken away a lot of their time and hence he or she does not have the time to run after dragonflies or butterflies or simply rejoice under the rain of flower petals from a gulmohur tree.

With their exposure to amusement parks and water parks with mechanised rides and an artificially created ambience, they would probably not even feel comfortable in natural surroundings. However if the child is allowed free rein to interact with nature he/she would probably find the natural affinity that a human being has for nature and behave in the same manner as the lost child in the story.

Question 4.
Describe the character of the child as depicted in the story.
Answer:
The child is very young, innocent and full of joy and energy. He finds everything around him exciting and fascinating, whether a dragonfly or toy displayed in a toy shop. Like any child he is easily distracted and his desires and interests keep on changing from sweetmeats to balloons to rides. He is not used to large crowds and is ‘repelled and fascinated’ by them.

His whole world revolves around his parents and he is deeply affected at his separation from them. He is obedient and disciplined and does not throw a tantrum to get his object of desire. He fears his father and approaches his mother whenever he is tempted by any of the objects he sees during his journey to the fair and at the fair itself.

Question 5.
How does the child in the story lose himself? How far is he responsible for his predicament?
Answer:
The child is wholly responsible for his predicament because at every stage we find him wandering off after one attraction or the other inspite of repeated instructions from his mother not to do so. Initially we find him staring down in front of the wayside toy shops. Next he wanders off into the mustard fields, chasing dragonflies. Then he slows down to admire the insects and worms that line the footpath.

After that he gets distracted by the rain of flower petals and the cooing of the doves and has to be pulled back to the main road by his mother. On entering the fair he again slows down in front of the sweetmeat seller, the flower seller, the snake charmer and the roundabout before realising that he is completely on his own.

Leave a Reply