NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Poem Chapter 3 The Voice of the Rain

Related Links

NCERT Solutions For Class 11 English Hornbill The Voice of the Rain

QUESTIONS FROM TEXTBOOK SOLVED

A. Think it Out

Question 1:
There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?
Answer:
One of them belongs to the poet and the other to the rain. These are indicated in
lines 1-2 and 3-9 respectively.

Question 2:
What does the phrase ‘strange to tell’ mean?
Answer:
The phrase refers to a strange phenomenon—the rain gives an answer to the poet’s query. It is surprising to report the answer.

Question 3:
There is a parallel drawn between r« in and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.
Answer:
The following words/phrases indicate the parallel between rain and music: ‘Poem of Earth’, ‘eternal I rise impalpable out of land and the bottomless sea’ ‘For song duly with love returns.’
Both originate from a source, rise up, reach fulfilment, wander about whether cared about or not and finally return to source of origin with love.

Question 4:
How is the cyclic movement of rein brought out in the poem?
Answer:
Rain water rises untouched out of the land and deep sea and gathers in the sky, where it changes form, and then comes down to earth to bathe the dry tiny particles of dust layers and all that lies buried under it. Then it returns to the place of its origin. Science textbooks indicate that water vapours from the rivers and ocean rise up to the sky due to the intense heat. They assume the form of clouds and after condensation drop down as rain. The water flows back through rivers to the seas and oceans.

Question 5:
Why are the last two lines put within brackets?
Answer:
The last two lines contain a comment about music and its cycle. These differ from the first nine lines. The first two lines are the voice of the poet whereas lines three to nine are spoken by rain. The cycle of song is put within brackets to mark the difference in speakers but similarity in content.

Question 6:
List the pairs of opposites found in the poem.
Answer:
rise-descend; day-night; reck’d-unreck’d

Related Links

B. Notice the sentence pattern in the following:

Rewrite these sentences in prose.

  1. And who art thou? said I to the soft-falling shower.
  2. I am the Poem of Earth, said the voice of the rain.
  3. Eternal I rise
  4. For song duly with love returns.

Answer:

  1. I said to the soft-falling shower, “Who are you?”
  2. The voice of the rain said, “I am the poem of Earth.”
  3. I rise eternally.
  4. For song returns duly with love.

MORE QUESTIONS SOLVED

A. Short Answer Type Questions

Question 1:
The poem begins in a conversational tone. Who are the two participants? What is the advantage of this method?
Answer:
The two participants are the poet and the rain. The poet makes the rain relate its own story. This direct presentation makes the narration more authentic, interesting and captivating.

Question 2:
“Behind the apparent simplicity, the poem hides a deep meaning.” What exactly does the poem convey to the reader?
Answer:
The poem is not merely a description of life-cycle of rain. It has deeper meaning. Rain is a poem or thing of beauty of Earth and so is song or music. The comparison between rain and music .and their function: making the Earth pure and beautiful conveys the eternal role of natural phenomenon and art in real life.

Question 3:
How does the rain justify its claim: “I am the Poem of Earth’”?
Answer:
The rain narrates the journey of its life—from birth to return to origin in mythical terms. The facts are scientific but the phrases that convey them are metaphoric and literary. The whole journey has a beauty and charm associated with a poem.

B. Long Answer Type Questions

Question 1:
How is the cyclic movement of rain brought out in the poem “The Voice of the Rain”? What points of similarity do you notice between rain and music?
Answer:
The rain calls itself the poem of earth. It is everlasting and perpetual. It is something that cannot be touched. It originates from the land and the deep sea. Then it rises upward to heaven where it changes its form into a cloud, yet remains the same in quality. From the sky it pours down on earth to wash the dry tiny particles and dust layers of the earth. The rain helps the unborn seeds to sprout. These seeds lay hidden and unborn under the layers of earth. Rain gives back life to its origin making it pure and beautiful. Rain and music are both beautiful and life-giving. They are eternal sources of joy and go on perpetually. They inspire even dormant objects and persons with life and activity.

Related Links

MCQ Questions for Class 11 English Hornbill Poem 3 The Voice of the Rain with Answers

Question 1.
What is the meaning of ‘who art thou’?
(a) Who are you?
(b) What are you?
(c) How are you?
(d) Whose art is this?

Answer

Answer: (a) Who are you?


Question 2.
What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
(a) enrichment or no enrichment
(b) cared for or not cared for
(c) to purify or not
(d) to wash or not to wash

Answer

Answer: (b) cared for or not cared for


Question 3.
What does the word ‘Descend’ mean?
(a) not clear
(b) come down
(c) to wash
(d) hidden

Answer

Answer: (b) come down


Question 4.
What Hyperbole was used in the poem?
(a) I am the Poem of Earth
(b) Soft-falling shower
(c) Bottomless sea
(d) voice of the rain

Answer

Answer: (c) Bottomless sea


Question 5.
From where does the song of rain originate?
(a) from heaven
(b) from ocean
(c) from the heart of the singer
(d) from the soul of earth

Answer

Answer: (c) from the heart of the singer


Question 6.
What does the poet compare the rain with?
(a) Song
(b) Heaven
(c) Beauty
(d) Flowers

Answer

Answer: (a) Song


Question 7.
How does the rain help the seeds inside the earth?
(a) provides water
(b) provides life and helps them grow
(c) provides life
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) provides life and helps them grow


Question 8.
From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
(a) land and bottomless sea
(b) land and ocean
(c) mountains and land
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) land and bottomless sea


Question 9.
What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
(a) she is rain
(b) she is poem of earth
(c) she is rain from mountains
(d) she is poem of mountains

Answer

Answer: (b) she is poem of earth


Question 10.
The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between ___?
(a) poet and rain
(b) poet and mountains
(c) rain and trees
(d) birds and rain

Answer

Answer: (a) poet and rain


1. The poem ‘The Voice of the Rain’ is a conversation between ___?
A. poet and rain
B. poet and mountains
C. rain and trees
D. birds and rain

2. What does the poet ask to the soft – falling shower?
A. What do you do?
B. What is your name?
C. Who are you?
D. How are you doing?

3. What does the rain reply to the poet’s question ‘Who are you’?
A. she is rain
B. she is poem of earth
C. she is rain from mountains
D. she is poem of mountains

4. Why does the rain tell the poet that she cannot be touched?
A. because she is water
B. because she rises in the form of water vapour
C. because she is in the form of clouds
D. None of the above

5. From which two places does the rain rise in the form of water vapour?
A. land and bottomless sea
B. land and ocean
C. mountains and land

D. None of the above

6. What happens to the earth when the rain falls back on the surface of earth?
A. it provides water
B. it beautifies and purifies the earth
C. it helps in greenary
D. it provides water to flora and fauna

 7. How does the rain help the seeds inside the earth?
A. provides water
B. provides life and helps them grow
C. provides life
D. None of the above

8. What does the rain do when she doesn’t care if anyone bothers about her deeds or not?
A. she talks to the land
B. she works harder
C. she completes her work and talk to the earth
D. she completes her work and comes back home

9. What does the poet compare the rain with?
A. Song
B. Heaven
C. Beauty
D. Flowers

10. Why does the poet compare the rain with a song?
A. because she beautifies the earth
B. because she provides life on earth
C. as they both share a common journey
D. None of the above

11. From where does the song of rain originate?
A. from heaven
B. from ocean
C. from the heart of the singer
D. from the soul of earth

12. If the poet has used a Metaphor in the poem, what is it?
A. I am the Poem of Earth
B. voice of the rain
C. Soft-falling shower
D. None of the above

13. What Hyperbole was used in the poem?
A. I am the Poem of Earth
B. Soft-falling shower
C. Bottomless sea
D. voice of the rain

14. What happens to the rain in the sky?
A. rain drops form
B. rain it condenses
C. it forms clouds
D. None of the above

15. What does the word ‘Descend’ mean?
A. not clear
B. come down
C. to wash
D. hidden

16. Why does the rain descend to the earth?
A. to wash the drought and provide water
B. she provides life on earth
C. it beautify and purify the earth
D. it provides life

17. What does ‘Reck’d or unreck’d’ mean?
A. enrichment or no enrichment
B. cared for or not cared for
C. to purify or not
D. to wash or not to wash

18. Where does the song return in the poem?
A. to its originator, i.e. singer
B. to the poet
C. to earth
D. to ocean

19. What is the meaning of ‘who art thou’?
A. Who are you?
B. What are you?
C. How are you?
D. Whose art is this?

20. Who is the poet of the poem ‘The Voice of the Rain’?
A. Walt Whitman
B. Kushwant Singh
C. Naipul
D. Shirley Toulson

Answer key for Class 11 English Hornbill Book Poem 3 – The Voice of the Rain

Q. No.

Answer

Q. No.

Answer

1

A

11

C

2

C

12

A

3

B

13

C

4

B

14

A

5

A

15

B

6

B

16

A

7

B

17

B

8

D

18

A

9

A

19

A

10

C

20

A

Leave a Reply