Class 10 CBSE English Grammar -Gap Filling Exercises

Gap Filling Exercises Solved Question for Class 10 CBSE

Fill in the blanks in the paragraph given below with the help of options that follow:

Question 1.
The roadside from Agra to Firozabad is sprinkled (a) ………………………. crumbling Mughal era monuments juxtaposed with verdant fields. Not even the historians have been able to identify (b) ………………………. of them. The forlorn tombs and the dilapidated mansions, (c) ………………………. occasional dome valiantly trying to fight (d) ………………………. the ravages of time, forgotten (e) ………………………. neglected, a page from history; they trigger a niggling reminder (f) ………………………. past grandeur.

Complete the paragraph given below by filling in the blanks with the help of options that follow: [2017]

Question 2.
I met a smart young person (a) …………………….. wanted a ‘selfie’ (b) …………………….. me. So we (c) …………………….. on top of a boundary wall.
Answer:
(a) who
(b) with
(c) sat

Question 3.
Yesterday I (a) …………………….. a phone call that my father (b) …………………….. unwell. I (c) …………………….. a ticket online and (d) …………………….. for Amritsar. On the way, I (e) …………………….. a young man who (f) …………………….. me some biscuits.
Answer:
(a) received
(b) was
(c) booked
(d) left
(e) met
(f) offered

Question 4.
What: (a) …………………….. meditation? Meditation (b) …………………….. when the mind (c) …………………….. without any agitation. It (d) …………………….. the mind, the mind (e) …………………….. thoughtless. There (f) …………………….. different methods of meditation.
Answer:
(a) is
(b) means
(c) is
(d) cools
(e) becomes
(f) are

Question 5.
When the new moon rises in June, thousands of prehistoric creatures will emerge (a) ………………………. the depths of the sea, (b) ………………………. heavy armour clanking as they clamour over (c) ………………………. another in the shallows of Taunton Bay, Maine. There they mate, leaving hundreds of thousands of green eggs in the sand. (d) ………………………., they simply disappear. Remarkably, this is all that modem science can tell (e) ………………………. the horseshoe crab in Taunton Bay or anywhere else. How long horseshoe crabs live, (f) ………………………. they return to the beach of their birth for spawning, all these questions remain a mystery.

Question 6.
Tomorrow I (a) …………………….. for an entrance test at B B Public School. If I (b) …………………….. that test, I (c) …………………….. get a job in an MNC called Satian. There (d) …………………….. five thousand candidates for that job. I (e) …………………….. very hard for that test. Let’s see what (f) ……………………..
Answer:
(a) will go
(b) clear
(c) will
(d) are
(e) have worked
(f) happens

Question 7.
Kamakhya temple (a) …………………….. in Guwahati. People from all over the world (b) …………………….. here and (c) …………………….. This temple (d) …………………….. on the Nilgiri hills. The Goddess (e) …………………….. her divine grace on her devotees whoever (f) …………………….. there.
Answer:
(a) is
(b) come
(c) pray
(d) is
(e) bestows
(f) goes

Question 8.
The caves of Ajanta and Ellora (a) …………………….. the magnificent works of sculpture. They (b) …………………….. situated near Jalgaon in Maharashtra. Whoever (c) …………………….. there (d) …………………….. spellbound. Thousands of tourists (e) …………………….. these places every year. One can (f) …………………….. in guest houses.
Answer:
(a) are
(b) are
(c) goes
(d) becomes
(e) visit
(f) stay

Question 9.
The clock (a) …………………….. five. Everybody (b) …………………….. sleeping. Shiela (c) …………………….. up and (d) …………………….. the watchman. There (e) …………………….. no reply. She (f) …………………….. into the kitchen and made tea for herself.
Answer:
(a) struck
(b) was
(c) woke
(d) called
(e) was
(f) went

Question 10.
There were more whales swimming in the ocean a long time ago. Then they (a) ………………………. hunted and killed by Native American tribes. They hunted the whale (b) ………………………. food, oil, and other items. Seventy years ago, (c) ………………………. were told to stop killing them because the number of whales was decreasing. Now the Native Americans have been told that they (d) ………………………. start hunting them again. But some people are afraid to (e) ………………………. the Native Americans to kill the whales. They (f) ………………………. that other countries will start killing them, too.

Question 11.
The moment they (a) …………………….. Out of sight, Ali Baba (b) …………………….. a sigh of relief. He came down from the tree and (c) …………………….. the foot of the same mountain where the thieves (d) …………………….. He (e) …………………….. out, “Open Seasame !” and the rock which (f) …………………….. the entrance into the cave moved with a sliding sound.
Answer:
(a) were
(b) heaved
(c) reached
(d) had gathered
(e) cried
(f) had blocked

Question 12.
M/S Ansals Agencies (a) …………………….. road and building contractors. They (b) …………………….. buildings and malls. They (c) …………………….. an excellent and qualified staff to look after their work. They (d) …………………….. to build a mall near Noida. Mr. Harish Sharma (e) …………………….. the chairman of this firm. He (f) …………………….. silver colour spectacles.
Answer:
(a) are
(b) construct
(c) have
(d) propose
(e) is
(f) wears

Question 13.
Remember (a) …………………….. day is a new chance (b) …………………….. get everything right. There is something (c) …………………….. flexible people. They are relatively easy to please, fun to talk (d) …………………….. and (e) …………………….. great co–workers and friends. They are (f) …………………….. home almost anywhere and more importantly make you feel the same.
Answer:
(a) every
(b) to
(c) about
(d) to
(e) make
(f) at

Question 14.
Simla summer camp (a) …………………….. an annual programme. This year it (b) …………………….. (c) …………………….. the Pabber valley in the upper regions of Simla. Summer camp aims (d) …………………….. bring about growth and holistic development. It (e) …………………….. you a chance to visit some (f) …………………….. the most exotic landscapes of this British town.
Answer:
(a) is
(b) will be
(c) in
(d) to
(e) provides
(f) of

Gap Filling more Exercises for Class 10 CBSE With Answers

Question 1.
Read the passage given below. Fill in the blanks by choosing the most appropriate word/phrases from the given options. (3 marks)
One of the (a)_____ problems facing the world today is global warming. Many scientists believe that our production of carbon dioxide and other greenhouse gases is having a heating effect on the atmosphere and this (b)_____ be very dangerous for human life. We (c)____ examine the problem of global warming and suggest some ways of solving it.
Gap Filling Exercises for Class 10 CBSE pdf download With Answers
Answer:
(a) (ii) biggest
(b) (i) could
(c) (iv) must

Question 2.
Read the passage given below. Fill in the blanks by choosing the most appropriate word/phrases from the given options. (3 marks)Answer:(Board 2014, Set 8L1922Q)

What we call life is a very complex affair. It is not simply eating, reproducing and finally dying. Every creature

(a)_____these. Man has to lead a highly complicated life. It is like (b)_____ through a maze and coming out. He is an economic being and a social animal. He has to earn, make a home, look after his people and attend (c)_____ his obligations to the society and the Government. So, in order to be successful he has to develop certain qualities.
cbse-class-10-english-main-course-book-mcb-writing-with-grammar-gap-filling.2
Answer: (a) (iii) does
(b) (ii) going
(c) (iv) to

Question 3.
Choose the right/most appropriate word from the options given below and complete the following passage.

The students (i) ____________talking as Miss Sarkar (ii) ____________the classroom. Then in a loud voice (iii) ____________said ‘Good Morning’ and (iv) ____________quickly around the room. All the children (v) ____________her intently to find out what sort of a person she (vi) ____________“I suppose you (vii) ____________to know my name,” she said. But (viii) ____________she could tell them, someone in the class yelled out, “You are Miss Sarkar.”

(i) (a) are (b) was (c) were (d) been
(ii) (a) enters (fo) entered (c) entering (d) entours
(iii) (a) she (b)they (c) he (d) them
(iv) (a) glance (b) glancing (c) glanced (d) glancy
(v) (a) observe (b) watching (c) watch (d) watched
(vi) (a) is (b) was (c) been (d) being
(vii) (a) wants (b) liked (c) knew (d) want
(viii) (a) after (b) before (c) later (d) as
Answer:
(i) c (ii) b (iii) a (iv) c (v) d (vi) b (vii) d (viii) b

Question 4.
Fill in the blanks with the help of options that follow: (3 marks) (Board Term-12013, Set 5007)
Before alighting, the Wild Pigeon, like the Carolina Parrot and a few other species of birds, breaks die force of its flight by repeated flapping, (a)______ (so/although/even/as if) apprehensive of receiving injury from coming too suddenly (b)______(with/in/inside/at) contact, either with the branch, (c)_______(or/and/neither/nor) the spot of ground on which it intends to settle.
Answer:
(a) as if (b) in (c) or

Question 5.
Read the paragraph given below and fill in the blanks with the options that follow: (3 marks) (Board Term-12013, Set 85RR)

High school is a critical time in the life of young people. On (a) ______(a/the/an/no article) one hand, teenagers are eager to enjoy their freedom and independence, while on the other hand, they must be disciplined enough to keep (b)________(their/ the/our/ there) priorities straight. In my opinion, the family, the peer group and the school impact high school students the (c)______(best/highest/most/maximum) at this vulnerable time.
Answer:
(a) the
(b) their
(c) most

Question 6.
Read the paragraph given below and fill in the blanks with options that follow: (1/2×6 = 3 marks) (Board Term-12012, Set EC2028)

Amitabh Bachchan is (a)_______(one/two/a/of) of the greatest actors this country has produced. His fluency, his gift of timing, his command (b) ______ (of/over/off/upon) the language is unparalleled, (c)________(never/otherwise/always/sometimes) his histrionic talents too are among the (d)_______(best/better/worst/good) this country (e)______ (was/have/has/had) produced. Even now he (f) (has/had/have/is) to be the most popular actor of the country.
Answer:
 (a) one (b) over (c) sometimes (d) best (e) has (f) has

You can master in English Grammar of various classes by our articles like Tenses, Clauses, Prepositions, Story writing, Unseen Passage, Notice Writing etc.

Question 7.
Complete the paragraph given below by filling in the blanks with the help of options that follow: (1/2x 6 = 3 marks) (Board Term-12012, Set EC 2044)

Spiders are one of the (a) _______(more/most/less/least) fascinating of creatures. Several hundred species are (b)_______ (found/find/lose/lost) in India. They are quick to get (c) _______(if/for/away/till) when we come too close to them. They (d) _______(less/hardly/had/often) don’t sting. Nor is their bite severe. In fact some ant bites hurt (e)_______ (most/more/much/very) than a spider bite. Many species of spiders inhabit (f) _______(our/ours/your/yours) environment. The females of only two species are dangerous. In fact many of the deadly looking ones do not harm us.
Answer: (a) most (b) found (c) away (d) often (e) more (f) our

Question 8.
Complete the paragraph given below with the help of the options that follow. Write the correct options against the correct blank number. (1/2 x 6 = 3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,042)

A doctor had the habit of talking to the trees (a) _______(on/in/along/with) the roadside as he took (b)_______ (my/your/his/her) walks in the evening. He would (c) _______(bend/bent/bended/bending) to kiss the trees lovingly and whisper kind words to (d)_______ (it/they/them/those). This was an odd (e) _______(and/but/as/so) beautiful sight. It was indeed (f) _______(a/an/the/this) noble act in this wicked world. One day he was very upset to see one of his trees cut down. The nature lover was so upset that he collapsed on the road. (Board Term-12012, Set EC2,042)
Answer: (a) on (b) his (c) bend (d) them (e) but (f) a

Question 9.
Read the paragraph given below and fill in the blanks with the help of the options that follow: (1/2 x 6 = 3 marks) (Board Tenn-12012, Set EC2,040)

A strong desire to (a) _______(travels/travel/travelling/travelled) beyond the blue, to fly (b)_______ (in/into/on/above) the heavens and touch the stars was what Kalpana dreamt (c) _______(in/about/ for/of). Determined to the core, she finally (d) _______(succeed/succeeds/succeeded/succeeding) in making her vision (e)_______ (a/the/that/an) reality. For this first India-born female astronaut, (f)_______ (their/her/his/your) castles in the air had their foundation firmly embedded in reality.
Answer: (a) travel (b) into (c) of (d) succeeded (e) a (f) her

Question 10.
Choose the most appropriate option from the ones given below to complete the following passage.

I came to India (i) ____________a short trip only, one week (ii) ____________left to return to America. Everybody wanted to spend time with me, (iii) ____________how to spend, we decided to watch (v) ____________movie. We (vi) ____________a lot. Time (vii) ____________to say good bye. We (viii) ____________sad at departing each other.

(i) (a) in (b) during (c) for (d)about
(ii) (a) is (b) was (c) has (d) were
(iii) (a) as (b) so (c) but (d) for
(iv) (a) so (b) hence (c) for (d) due to
(v) (a) a (b) an (c) the (d) some
(vi) (a) enjoy (b) enjoys (c) enjoying (d) enjoyed
(vii) (a) came (b) come (c) coming (d) to come
(viii) (a) feeling (b) feel (c) felt (d) to feel
Answer:
(i) c (ii) b (iii) c (iv) a (v) a (vi) d (vii) a (viii) c

Question 11.
Read the passage given below and fill in the blanks With the help of the options that follow: (1/2 x 6 = 3 marks)Answer:(Board Term-12012, Set EC2,043)

What is a perspective ?
Perspective and viewpoint (a)_______ (are/is/of/in) miracles that (b)_______(gone/assist/share/give) us in our lives. We have (c) _______(in/the/a/of) opportunity to (d) _______(see/saw/seeing/view) a moment and see it (e)_______ (from/of/at/the) every angle. It is the (f)_______(point/angle/moment/turn) when we get to choose the perspective that will guide us in the future. It is the moment of truth.
Answer: (a) are (b) assist (c) the (d) view (e) from (f) moment

Question 12.
Complete the paragraph given below by filling in the blanks with the help of the options that follow: (1/2 x 6 = 3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,045)
Answer:
There was a panel discussion on television (a)_______(more/for/of/about) news programmes. The host (b)_______ (introduce/introduced/introducing/was introduced) the topic and raised some questions. One of the participants, Alka, (c) _______ (saying/says/say/said) that though news programmes are (d)_______(kept/keep/keeps/keeping) us well informed, she felt that (e) (them/there/their/then’s) were too many of them. This made them repetitive (f)_______(and/but/however/both) boring.
Another participant, Romy differed. He said that different news channels catered to different interests.
Answer: (a) about (b) introduced (c) said (d) keeping (e) there (f) and

Question 13.
Complete the following passage by choosing the most appropriate options from the ones given below: (1/2 x 6 = 3 marks) (Board Term-12012, Set EC2,046)
Answer:

CCE (a)_______(have/is/are/has) definitely assured many dynamic changes as far as the educational scenario is concerned. This new system of evaluation is definitely better as a child’s year-long learning is no longer dependent (b)_______(to/for/upon/at) a 3-hour year-end examination. Under this scheme as the name suggests the evaluation is a continuous year-long process. Moreover, assessment is not limited (c)_______(for/in/to/at) pen and paper exercises alone. There is an attempt to provide students with varied opportunities and activities which would enhance (d)_______(their/there/his/him) learning capacity and creativity. Assessment is also not limited to scholastic area, but also (e)_______(include/includes/included/including) co-scholastic areas. Such an assessment scheme provides an opportunity to students to be able to indulge in an engrossing hobby (f)_______(from/for/or/at) a chance to serve and help others. It also attempts to connect knowledge learnt from texts to life outside the schools.
Answer: (a) has (b) upon (c) to (d) their (e) includes (f) or

Question 14.
Complete the following passage choosing the correct options.

When wet waste is mixed: (i) ____________dry waste, it is called garbage. For zero garbage, the two (ii) ____________be kept separate. Dry waste can be recycled. Wet waste can be (iii) ____________into compost and used (iv) ____________gardening in place of fertilizers. To make compost home, you need a bin. Keep it in a level, partially (vi) ____________spot. Fill the bin (vii) ____________your wet waste–vegetable peelings, fruit waste, tea bags and plant pruning. You can add offerings made at temples, such as fruits and flowers, (viii) ____________commonly end up polluting water.

(i) (a) in (b) on (c) into (d) with
(ii) (a) could (b) would (c) should (d) shall
(iii) (a) make (b) turned (c) mixed (d) stirred
(iv) (a) from (b) into (c) in (d) for
(v) (a) in (b) from (c) about (d) at
(vi) (a) wasting (b) waist (c) waste (d) wasted
(vii) (a) from (b) on (c) with (d) in
(viii) (a) which (b) whose (c) whom (d) that
Answer:
(i) d (ii) c (iii) b (iv) d (v) d (vi) c (vii) c (viii) a