NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 For Anne Gregory

Page No 141:

Question 1:

What does the young man mean by “great honey-coloured/Ramparts at your ear?” Why does he say that young men are “thrown into despair” by them?

Answer:

The “great honey-coloured/Ramparts at your ear” refers to the beautiful yellow coloured hair that falls at the woman’s ear and cover it like a wall around a fort. He says that the young men are “thrown into despair” by them because they look so beautiful on the woman that her beauty gets thoroughly enhanced. The young men fall in love with her and feel despair. He says that it is not possible that someone would love her alone and not her yellow hair.

Question 2:

What colour is the young woman’s hair? What does she say she can change it to? Why would she want to do so?

Answer:

The young woman’s hair is of yellow colour. She says that she could get her hair dyed to brown, black or carrot colour. She would change the colour of her hair so that the young men in despair would love her only and not her yellow hair. She wanted them to love her for what she was and not for her appearance such as her hair colour.

For Anne Gregory Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Extract Based Questions [3 Marks each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.
Question 1.
“Never shall a young man, Thrown into despair By those great honey-coloured Ramparts at your ear, Love you for yourself alone And not your yellow hair.”
(a) What does ‘ramparts’ mean?
(b) What is the colour of Anne’s hair?
(c) What does the poet mean by, “love you for yourself alone and not your yellow hair”?
(d) What does ‘despair’ mean in the stanza?
Answer:
(a) Ramparts refers to wall that protects a fort. Here, it has been used metaphorically to mean the lock of hair around her ear.
(b) Anne’s hair are honey-coloured.
(c) The poet means that young men love Anne for her beautiful looks and not for her real character.
(d) Despair means hopelessness.

Question 2.
“But I can get a hair-dye And set such colour there, Brown, or black, or carrot, That young men in despair May love me for myself alone And not my yellow hair.”
(a) Who is the speaker of these lines?
(b) Why does Anne say that she can change her hair colour?
(c) Which word in the stanza means ‘colour’?
(d) What is the rhyming scheme adopted in this stanza?
Answer:
(a) The speaker of these lines is Anne Gregory.
(b) Anne says that she can change her hair colour to show that external beauty is not real and permanent.
(c) The word is Dye.
(d) The rhyming scheme adopted in this stanza is abcbdb.

Question 3.
“I heard an old religious man But yesternight declare That he had found a text to prove That only God, my dear, Could love you for yourself alone And not your yellow hair.”
(a) Who had found a ‘text’?
(b) What does the text prove?
(c) What does ‘yesternight’ mean?
(d) Find a word from the passage which is an antonym of ‘concial or hide’.
Answer:
(a) An old religious man had found a text.
(b) The text proves that only God is capable of looking beyond external beauty, into the soul of a person.
(c) Yesternight means last night.
(d) The antonym is ‘declare’

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
Between whom does the conversation in the poem take place?
Answer:
The poem is a conversation between a speaker, who could be the poet himself, or Anne’s lover or friend and Anne Gregory herself. The other speaker believes that young men love Anne for her external beauty but Anne says that external beauty is not real and young men should love her for herself.

Question 2.
What does the poet mean by, “those great honey-coloured ramparts at your ear”?
Answer:
Ramparts here refer to locks of Anne’s beautiful yellow hair and external beauty that hides her soul and true nature and lets other people see only her outer self.

Question 3.
Why do young men love Anne for her hair and not for herself alone?
Answer:
Anne Gregory is so beautiful that no man is capable of ignoring her external beauty and looking inside her real nature. Her attractive external*features stop men from knowing the real person. This is what that makes the speaker say that young men love Anne for her hair and not for herself alone.

Question 4.
What are Anne’s views on external beauty?
Answer:
Anne does not believe in external beauty and wants to be loved for herself. She says that her beautiful hair that attract so many men can be changed and coloured differently. This shows that Anne thinks that external beauty is not important and ir is changeable.

Question 5.
What has, According to the speaker an old religious man found?
Answer:
The speaker says that an old religious man has found a text that proves that only God is capable of looking at a person’s real self, beyond the external beauty.

Question 6.
Why is only God capable of loving Anne for herself?
Answer:
Only God is capable of loving Anne for only herself because humans do not have the power to look the beauty of soul. Only God is capable of not caring for the outer beauty, looking the beauty of one’s soul.

Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
The poet in the poem ‘For Anne Gregory’ conveys that we should give importance to the inner beauty and not the physical appearance. Elaborate with reference to the poem.
Answer:
In the conversation that takes place between Anne Gregory and another speaker, the poet has tried to show that inner beauty is real beauty whereas physical appearance is changeable and hence, unimportant. The first speaker says to Anne that young men love her for her beautiful yellow hair and may never love her for what she really is. To this, Anne replies that her hair-colour can be changed into black, brown or carrot, meaning that external beauty is all superficial and men should not love her for that. Through Anne’s reply, the poet has made clear his preference for internal beauty over physical appearance.

Question 2.
How right or wrong is it to judge someone on the basis of his/her physical appearance?
Answer:
Physical appearances never give the true account of a person as it can be changed with the help of clothing, make-up and other such things.
Something which is not true and real should not be used to judge the person carrying it. A person must be judged on the basis of his behaviour that shows the true characteristics of his personality. This is explained by Anne in her reply to the first speaker that her beautiful hair-colour which attracts men is changeable, hence, men should not fall in love with her based on her-hair colour.

Question 3.
Why do you think the other speaker mentioned the old religious man and the text that proves that only God can love Anne for herself alone?
Answer:
The speaker mentioned the text found by an old religious man that proves that only God can love Anne for herself alone. It is so because the speaker wanted to tell Anne that her desire that men should not see her outer beauty is not going to be fulfilled. The speaker tells Anne that only God can be so great as to avoid external beauty and look beyond it. Man, on the other hand, falls for all things that appear pretty from outside and never bothers about what lies inside.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 11 For Anne Gregory with Answers

Question 1.
What did the young lady expect?
(a) her lover should love her for wealth.
(b) her lover should love her for herself only.
(c) her lover should love her for behaviour only.
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) her lover should love her for herself only.


Question 2.
Who was it that the poet had heard?
(a) A Priest
(b) An old religious man.
(c) A King
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) An old religious man.


Question 3.
What matters for God more to love human beings?
(a) the outer qualities of human beings
(b) the inner qualities of human beings
(c) their rituals
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) The outer part of the woman’s ear


Question 4.
What is the colour of the ramparts of the young lady?
(a) Golden
(b) Honey
(c) Silver
(d) Brown

Answer

Answer: (b) Honey


Question 5.
How will the young man react to seeing the honey coloured ramparts?
(a) He will be thrown into despair.
(b) He will be thrown into happiness.
(c) He will be thrown into confused.
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) He will be thrown into despair.


Question 6.
What does the girl want?
(a) To be loved for herself
(b) to be loved for her hair
(c) to be loved for her appearance
(d) to be loved for her riches

Answer

Answer: (a) To be loved for herself


Question 7.
Name the literary device used in ““Never shall a young man, Thrown into despair By those great honey-coloured”
(a) Oxymoron
(b) metaphor
(c) Assonance
(d) Enjambment

Answer

Answer: (d) Enjambment


Question 8.
What colour will the girl dye her hair into?
(a) black
(b) brown
(c) carrot
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 9.
Who can love us for who we are and not for how we look?
(a) poet
(b) young boy
(c) God
(d) None of these

Answer

Answer: (c) God


Question 10.
Name the literary device used in the line “honey-coloured ramparts at your ear”
(a) Oxymoron
(b) metaphor
(c) Assonance
(d) None of these

Answer

Answer: (b) metaphor