NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 How to Tell Wild Animals

Thinking about the Poem
(Page 45)

Question 1.
Does ‘Dyin’ really rhyme with ‘lion’ ? Can you say it in such a way that it does?
Answer:
No, ‘Dyin’ does not rhyme with ‘lion’. If we change the pronunciation of lion by speaking it as ‘lying’ then it may rhyme with the word ‘dyin’.

Question 2.
How does the poet suggest that you identify the lion and the tiger? When can you do so according to him?
Answer:
A lion is a large and tawny beast. A Bengal Tiger has black stripes on its yellow coat. A lion roars when it falls upon its prey, while a tiger attacks silently. We can identify the two while roaming in the jungle.

Question 3.
Do you think the words ‘lept’ and ‘lep’ in the third stanza are spelt correctly? Why does the poet spell them like this?
Answer:
The words ‘lept’ and ‘lep’ are not spelt correctly. The poet has spelt them like this in order to maintain the rhythm of the poem. The correct spelling of the words, ‘lept’ is leapt and ‘lep’ is leap. The poet has intentionally spelt them incorrectly to create a sense of humour.

Question 4.
Do you know what a ‘bearhug’ is? It’s a friendly and strong hug-such as bears are thought to give, as they attack you! Again, hyenas are thought to laugh and crocodiles to weep (‘crocodile tears’) as they swallow their victims. Are there similar expressions and popular ideas about wild animals in your own language (s)?
Answer:
A bearhug is when the bear hugs his prey tightly with both hands and presses him to death.
There are indeed similar expressions and popular ideas about wild animals in every language. For example, in Hindi, we say ‘Magarmach ke aansu aaana’ (Crocodile tears) ‘Haathi ke daant dikhane ke aur, khane ke aur’, ‘Ab pachtaye hot kya jab chidiya chug gai khet’, ‘Girgit ke tarah rang badalna’.

Question 5.
Look at the line ‘A novice might nonplus.” How would you write this ‘correctly’? Why is the poet’s ‘incorrect’ line better in the poem?
Answer:
The line “A novice might nonplus” can be written correctly as “A novice might be nonplussed”. However, the poet’s incorrect line is better in the poem as it maintains the rhyme scheme of the poem. By writing it incorrectly, ‘nonplus’ rhymes with ‘thus’.

Question 6.
Can you find other examples of poets taking liberties with language, either in English or in your own language? Can you find examples of humorous poems in your own language (s)?
Answer:
One can find plenty of examples in poetry where poets take liberties with language. This is called ‘poetic licence’. Poets take such liberties in order to create proper rhyming and rhythm. For example, in the following lines the word ‘prest’ is used instead of ‘pressed’ so that it may rhyme with ‘breast’.
A tree whose hungry mouth is prest Against the earth’s sweat flowing breast

Question 7.
Much of the humour in the poem arisesfrom the way language is used. Although the ideas are funny as well. If there are particular lines in the poem that you especially like, share these lines with the class, speaking briefly about what it is about the ideas or the language that you like or find funny.
Answer:
The way the poet has used language and ideas in the poem is indeed humourous. The lines from the poem that appears to be funny are “A noble wild beast greets you”. The idea that a wild beast is going to welcome you is quite funny. The language in the line, “He’ll only lep and lep again” is also very humorous. The concept of ‘lep’ from the word ‘leopard’ generates humour

How to Tell Wild Animals Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Extract Based Questions [3 Marks each]

Read the following extracts carefully and answer the questions that follow.
Question 1.
If ever you should go by chance To jungles in the east;
And if there should to you advance A large and tawny beast,
If he roars at you as you’re dyin’
You’ll know it is the Asian Lion ….
(a) State features of an Asian Lion.
(b) What happens when the lion roars?
(c) What do you mean by ‘tawny’ ?
(d) What is the physical appearance of the lion is the stanza?
Answer:
(a) An Asian Lion is large and brownish-yellow in colour.
(b) When the lion roars, it is very scary and it feels like we are going to die.
(c) ‘Tawny’ means brownish-yellow in colour.
(d) The lion in the stanza is large and tawny.

Question 2.
Or if some time when roaming round, A noble wild beast greets you,
With black stripes on a yellow ground, Just notice if he eats you.
This simple rule may help you learn The Bengal Tiger to discern.
(a) How can you recognise a Tiger?
(b) Why does the poet call him a noble animal?    [CBSE 2015]
(c) How is Bengal Tiger different from the other animals?
(d) What does the word ‘ground’ means here?
Answer:
(a) A tiger can be recognised with the black stripes on his yellow hide.
(b) The poet calls a him a noble animal as he is very impressive in size and does not roar loudly.
(c) Bengal Tiger is different from the other animals as he is quiet and roams silendy.
(d) It means the hide or the background that is the skin of the Tiger.

Question 3.
If strolling forth, a beast you view,
Whose hide with spots in peppered,
As soon as he has lept on you,
You’ll know it is the Leopard.
Twill do no good to roar with pain,
He’ll only lep and lep again.
(a) While walking, how does a leopard’s hide appear to be?
(b) When does one come to know that it is a leopard?
(c) Give a synonym of ‘strolling’.
(d) Why it won’t do any good to roar with pain?
Answer:
(a) A leopard’s hide appears to be peppered while walking.
(b) According to the poet, one comes to know that it is a leopard when it leaps or jumps on him.
(c) Walking
(d) A leopard’s grip is the toughest one, so one can’t do anything under the grip of that beast.

Question 4.
If when you’re walking round your yard You meet a creature there,
Who hugs you very, very hard,
Be sure it is a Bear,
If you have any doubts, I guess He’ll give you just one more caress.
(a) Who is going to hug and why?
(b) This hug is also called?
(c) What is the antonym of ‘Caress’?
(d) Where can a bear be found?
Answer:
(a) The bear is going to hug you hard to embrace you.
(b) A Bearhug
(c) The antonym of‘caress’ is ‘boo’.
(d) A bear can be found in the yard where it may get nectar from the beehives.

Question 5.
Though to distinguish beasts of prey A novice might nonplus,
The crocodile you always may
Tell from the Hyena thus:
Hyenas come with merry smiles;
But if they weep they’re Crocodiles.
(a) Between which animals would it be difficult to differentiate?   [ CBSE2011]
(b) How does a Hyena differ from a Crocodile?
(c) Quote a saying famous for Crocodile.
(d) Where does a novice may get confused?
Answer:
(a) It would be difficult to differentiate between a Crocodile and a Hyena.
(b) A Hyena laughs as it swallows its victim, while a Crocodile weeps as it swallows its prey.
(c) “Crocodile tears” is a famous saying for Crocodile.
(d) A novice may get confused in differentiating between a hyena and a crocodile.

Question 6.
The true Chameleon is small,
A lizard sort of things;
He hasn’t any ears at all,
And not a single wing.
If there is nothing on the tree,
‘Tis the Chameleon you see.
(a) What does a Chameleon look like?    [CBSE 2012]
(b) Describe any two characteristics of a Chameleon.
(c) Give an antonym of ‘small’.
(d) Where can a chameleon be found?
Answer:
(a) A Chameleon looks like a lizard.
(b) A Chameleon does not have ears and wings.
(c) Big
(d) A chameleon can be found on the tree.

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
How can you identify the Asian lion and the Bengal Tiger?   [CBSE 2015]
Answer:
The Asian Lion has a large body and a brownish-yellow
coat. It roars loudly when it attacks it’s prey. On the other hand, the Bengal Tiger has black stripes on its yellow coat. It silendy attacks it’s prey.

Question 2.
Write the sum and substance of the poem, “How to Tell Wild Animals”.
Answer:
The poet, Carolyn Wells, in the poem suggests some of the dangerous ways to identify the wild animals. The poem is full of humorous examples when the poet tries to distinguish one animal from the other. Moreover, the poem educates us by describing the various features of wild animals.

Question 3.
How can you distinguish between a tiger and a leopard?   [CBSE 2011]
Answer:
A tiger has black stripes on its yellow coat. A leopard on the other hand, does not have any stripes. It has spots peppered on its body. Moreover, a tiger kills only when it is hungry, while a leopard can kill for the pleasure of killing by pouncing continuously on its prey.

Question 4.
How can you distinguish between a hyena and a crocodile?
Answer:
A hyena laughs as it swallows its victim, whereas a crocodile weeps as it swallows its victim.

Question 5.
What are the distinctive features of the Asian lion as given in the poem?
Answer:
The Asian Lion is large in stature. It is brownish-yellow in colour. It roars very loudly. The sound of its roar is so terrible to hear that it can make one almost die due to fear. The Asian Lion is found in the forests of East Asian countries.

Question 6.
What does the Bengal Tiger look like? What is so distinct about him?
Answer:
The Bengal Tiger roams freely in the forest. It is noble and majestic in stature. It wears black stripes on a yellow hide. When it notices someone it tries to eat him. The Bengal tiger attacks its prey very silently and grasps it with his terrifying teeth.

Question 7.
How does a leopard behave when he sees someone?    [CBSE 2016]
Answer:
As leopard has black spots all over its body. As soon as it sees someone, it leaps over him at once. It keeps on pouncing continuously on its victim, attacks him and starts eating him.

Question 8.
How does the poet describe the bear?
Answer:
The poet describes the bear in a humourous way. He says that as soon as a bear sees a human being, it hugs him tightly. It clasps its prey tightly with both its hands and squeezes him to death. If he is still alive, he gives him another tight hug to kill him.

Question 9.
What is so weird about the Hyena and the crocodile?   [CBSE 2014]
Answer:
Some animals such as the hyena and the crocodile are famous for their weird behaviour. For example, a laughing hyena’s voice resembles human’s laughing sound. Moreover, a hyena laughs while swallowing it’s prey, while a crocodile shed tears.

Question 10.
Describe a few characteristics of a chameleon.
Answer:
A chameleon is a garden lizard and is an expert at camouflage. It changes its colour as per its surroundings. This ability of camouflage helps it in saving it from the hunters. A chameleon does not have – any ears or wings.

Long Answer (Value Based) Type Question [8 Marks each]

Question 1.
‘Humour is the best medicine for every ailment in life’. Comment.    [CBSE 2013]
Answer:
Humour is infectious. When humour is shared, it binds people together and increases happiness. Humour strengthens our immune system, boosts our energy, diminishes pain and protects us from the damaging effects of stress. It is the priceless medicine for every ailment in life. The poet, in the poem ‘How to tell Wild Animals’ creates humour by describing various beasts of prey. The way the poet explains the things is very funny yet interesting. The poet has depicted the wildlife very vividly and in a lively manner. While reading the poem, the readers enjoy the poet’s work and it leaves them refreshed and happy.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 4 How to Tell Wild Animals with Answers

Question 1.
What two things does a Chameleon not have?
(a) does not have ears and nose.
(b) does not have ears and wings.
(c) does not have nose and wings.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) does not have ears and wings.


Question 2.
What is the special feature of the crocodile?
(a) weeps while eating its prey.
(b) happy while eating its prey.
(c) angry while eating its prey
(d) none of the above.

Answer

Answer: (a) weeps while eating its prey.


Question 3.
Which animal can we meet in our yard?
(a) Lion
(b) Pig
(c) Deer
(d) Bear

Answer

Answer: (d) Bear


Question 4.
How is the Bengal Tiger described?
(a) noble dinosaur.
(b) noble wild beast.
(c) noble dragon.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) noble wild beast.


Question 5.
Where are the Asian Lions found?
(a) Eastern countries of the world
(b) Northern countries of the world
(c) Southern countries of the world
(d) Western countries of the world

Answer

Answer: (a) Eastern countries of the world


Question 6.
Name the literary device used in the line “He hasn’t any ears at all”.
(a) Assonance
(b) Inversion
(c) Enjambment
(d) Alliteration

Answer

Answer: (d) Alliteration


Question 7.
Who smiles while catching their prey?
(a) Hyena
(b) Crocodile
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Hyena


Question 8.
Which animals are the beasts of prey?
(a) Hyena
(b) Crocodile
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Both of them


Question 9.
Which animal do you find while walking in a yard?
(a) Asian Lion
(b) Bengal Tiger
(c) Leopard
(d) Bear

Answer

Answer: (d) Bear


Question 10.
Which animal’s roar is enough to kill you?
(a) Asian Lion
(b) Bengal Tiger
(c) Leopard
(d) Bear

Answer

Answer: (a) Asian Lion