NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 9 Fog

Page No 115:

Question 1:

(i) What does Sandburg think the fog is like?

(ii) How does the fog come?

(iii) What does ‘it’ in the third line refer to?

(iv) Does the poet actually say that the fog is like a cat? Find three things that tell us that the fog is like a cat.

Answer:

(i) According to Sandburg, the fog is like a cat.

(ii) The fog comes on little cat feet.

(iii) In the third line ‘it’ refers to the fog that has covered the city and it seems as if it is looking over the city like a cat.

(iv) No, the poet does not actually say that the fog is like a cat. However, he has used cat as a metaphor for describing the fog. He says that the fog comes on its little cat feet, which implies that the fog is like a cat as it comes slowly. He also says that the fog looks over the harbour and the city and then moves on, implying that the fog has covered the city and is sitting and looking at it, thereby again comparing it to a cat. This is reiterated when he says that the fog looks over the city sitting on ‘silent hunches’. This also shows the reference to a cat as a cat always sits with its knees bent. Hence, he has compared the fog to a cat without actually saying so.

Question 2:

You know that a metaphor compares two things by transferring a feature of one thing to the other (See Unit 1).

(i) Find metaphors for the following words and complete the table below.

Also try to say how they are alike. The first is done for you.

StormTigerPounces over the fields, growls
Train  
Fire  
School  
Home  

Answer:

(i)

Storm

Tiger

Pounces over the fields, growls

Train

Gush of wind

Very fast movement

Fire

Anger

Danger that surrounds both on the basis of their intensities

School

Gateway

Leads to adulthood and a life of responsibility

Home

Nest

Provides hospitable, loving environment

Question 3:

Does this poem have a rhyme scheme? Poetry that does not have an obvious rhythm or rhyme is called ‘free verse’.

Answer:

No, this poem does not have a rhyme scheme. It is written in free verse.

Fog Extra Questions and Answers Class 10 English First Flight

Extract Based Question [3 Marks each]

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.
Question 1.
The fog comes on little cat feet. It sits looking over harbour and city on silent haunches and then moves on.
(a) What does the poet mean by little cat feet?
(b) What do haunches mean?
(c) How is the fog looking over the harbour and the city?
(d) “It sits looking….” what is the poetic device used here? [CBSE 2012]
Answer:
(a) Litde cat feet here represents the silent and careful steps of a cat. The way fog comes, resembles the steps of a cat.
(b) Haunches mean hips.
(c) The fog looks over the harbour and the city by sitting on its haunches like a cat.
(d) Metaphor is used here.

Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
How does the poet compare fog to a living being?
Answer:
The poet compares the fog to a cat. The silent steps of a cat and the way it sits on its haunches is very similar to the way fog comes and surrounds the city and looks over it.

Question 2.
What image does the poet give to the fog? What are the similarities between that image and fog?
Answer:
The poet looks at fog as a living creature and compares it to a cat. The fog moves like a cat on little cat feet and sits on haunches like a cat.

Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
Difficulties come but they are not to stay forever. They come and go. Comment referring to the poem ‘Fog’.
Answer:
Difficulties, when faced by people, tend to leave them hopeless and shattered. It takes a lot of courage to overcome any problem and to solve it. If we take a clue from the poem and compare difficulties to fog, we find that just like fog, difficulties also come and go.
One need not be hopeless and lose courage when problems come, one should rather think of it as fog, meaning that it has not come to stay but will always leave, like fog.

Question 2.
Nature has many wonders that people take for granted and never pay attention to. How is the poem ‘Fog’ different from this perspective?
Answer:
The poet has taken utmost pleasure in nature and natural phenomenon like fog. Fog is so special to the poet that he cared enough not only to write about it, but also thinks of its resemblance with other things in the world. In his close attention to fog, he found fog resembles a cat, in the way it moves and sits on its haunches. The fact that such a resemblance was found by the poet shows how connected he is to various things in nature. This poem serves as a motivation for people, who take nature for granted to find such interesting comparisons and similarities around them.

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 9 Fog with Answers

Question 1.
What is the name of the poet?
(a) Sylvia Plath
(b) Carl Sandburg
(c) Robert Frost
(d) Robert Burns

Answer

Answer: (b) Carl Sandburg


Question 2.
What does the fog look over?
(a) Over houses
(b) Over the harbour and the city.
(c) Over offices.
(d) None of the Above.

Answer

Answer: (b) Over the harbour and the city.


Question 3.
How does the fog come?
(a) Slowly and silently.
(b) Faster and silently.
(c) Faster and making noise.
(d) None of the Above.

Answer

Answer: (a) Slowly and silently.


Question 4.
What is the rhyme scheme of the poem ‘Fog’?
(a) aabbccdd
(b) abcd
(c) aabc aabc
(d) no rhyme scheme

Answer

Answer: (d) no rhyme scheme


Question 5.
What does the fog do while it looks over the city and the harbour?
(a) sits
(b) moves
(c) stands
(d) dances

Answer

Answer: (a) sits


Question 6.
What has been personified in the poem?
(a) fog
(b) city
(c) cat
(d) harbour

Answer

Answer: (a) fog


Question 7.
How does the fog arrive and depart?
(a) by announcing its arrival
(b) silently
(c) loudly
(d) both1 and 3

Answer

Answer: (b) silently


Question 8.
What has the poet compared the fog with?
(a) dog
(b) cat
(c) woman
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) cat


Question 9.
After sitting, the fog ___
(a) Disappears
(b) sits there only
(c) moves on
(d) gets dense

Answer

Answer: (c) moves on


Question 10.
The feet of the fog are like __ feet.
(a) cat
(b) lion
(c) tiger
(d) dog

Answer

Answer: (a) cat