Question 1.
1 Diagrams of the three states of matter for carbon dioxide are shown.
Which two diagrams show the states of matter before and after the sublimation of carbon dioxide?
A 2 to 1 B 2 to 3 C 3 to 1 D 3 to 2
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 2.
2 A student measures the time taken for 2.0 g of magnesium to dissolve in 50 cm3 of dilute sulfuric acid.
Which apparatus is essential to complete the experiment?
- stop-clock
- measuring cylinder
- thermometer
- balance
A 1, 2 and 4 B 1 and 2 only C 1 and 4 only D 2, 3 and 4
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 3.
3 Which method is used to separate a mixture of the following liquids?
- crystallisation
- evaporation
- filtration
- fractional distillation
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 4.
4 Which substance should be pure for the intended use?
- a drug for curing disease
- limestone for iron extraction
- petroleum for fractional distillation
- water for washing a car
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 5.
5 Which row identifies an alloy, a pure metal and a non-metal?
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 6.
6 Information about the structures of three atoms, X, Y and Z, is shown.
Which statements about atoms X, Y and Z are correct?
- They are isotopes of the same element.
- They contain the same number of electrons.
- They contain the same number of neutrons.
- They contain one occupied electron shell.
A 1, 2 and 4 B 1 and 2 only C 3 and 4 D 3 only
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 7.
7 What happens to an atom when it becomes an ion with a charge of +1?
- It gains an electron.
- It gains a proton.
- It loses an electron.
- It loses a proton.
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 8.
8 The relative atomic mass, Ar, of an element is determined by comparing the mass of one atom of the element with the mass of one atom of element Q.
What is Q?
- carbon
- chlorine
- hydrogen
- oxygen
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 9.
9 Which equation for the decomposition of calcium nitrate is correct?
- Ca(NO3)2 → CaO + NO2 + O2
- Ca(NO3)2 → CaO + 2NO2 + O2
- 2Ca(NO3)2 → 2CaO + 2NO2 + O2
- 2Ca(NO3)2 → 2CaO + 4NO2 + O2
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 10.
10 The diagram shows the electrolysis of concentrated hydrochloric acid and concentrated aqueous sodium chloride using carbon electrodes.
At which electrodes is hydrogen produced?
- electrode 1 only
- electrodes 1 and 3
- electrode 2 only
- electrodes 2 and 4
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 11.
11 Overhead power cables made from (steel-cored) aluminum are used to carry electricity over long distances.
Which property of (steel-cored) aluminum makes it suitable for use in power cables?
- Aluminum has a low density.
- Aluminum has low strength.
- Steel is a good conductor of heat.
- Steel is resistant to corrosion.
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 12.
12 Which row identifies a chemical change and a physical change?
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 13.
13 The equation for the reaction when hydrogen is used as a fuel is shown.
2H2 + O2 → 2H2O
Which statement about this reaction is correct?
- Energy is given out so the temperature of the surroundings decreases.
- Energy is taken in so the temperature of the surroundings increases.
- The reaction is endothermic so the temperature of the surroundings decreases.
- The reaction is exothermic so the temperature of the surroundings increases.
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 14.
14 Which fuels release carbon dioxide when burned?
- gasoline
- hydrogen
- methane
A 1 and 2 B 1 and 3 C 2 and 3 D 3 only
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 15.
15 Water is added to anhydrous copper(II) sulfate.
What happens during the reaction?
- The copper(II) sulfate turns blue and the solution formed gets colder.
- The copper(II) sulfate turns blue and the solution formed gets hotter.
- The copper(II) sulfate turns white and the solution formed gets colder.
- The copper(II) sulfate turns white and the solution formed gets hotter.
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 16.
16 Excess magnesium ribbon is reacted with a fixed volume of hydrochloric acid and the volume of gas given off over time is measured.
The results of two different experiments are shown.
Which statement explains the differences between the results of the two experiments?
- Reaction 1 uses a catalyst.
- The acid used is twice as concentrated in reaction 1.
- The magnesium ribbon is in smaller pieces in reaction 2.
- The temperature is higher in reaction 2.
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 17.
17 Which products are formed when magnesium hydroxide reacts with hydrochloric acid?
- magnesium chloride, carbon dioxide and water
- magnesium chloride, hydrogen and water
- magnesium chloride and hydrogen only
- magnesium chloride and water only
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 18.
18 The oxides of two elements, X and Y, are separately dissolved in water and the pH of each solution tested.
Which information about X and Y is correct?
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 19.
19 An acid is neutralised by adding an excess of an insoluble solid base.
A soluble salt is formed.
How is the pure salt obtained from the reaction mixture?
- crystallisation → evaporation → filtration
- evaporation → crystallisation → filtration
- filtration → crystallisation → evaporation
- filtration → evaporation → crystallisation
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 20.
20 Three separate samples of an aqueous compound T are tested.
The results of the tests are shown.
What is T?
- aluminum chloride
- aluminum sulfate
- zinc chloride
- zinc sulfate
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 21.
21 Part of the Periodic Table is shown.
Which element is a metal?
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 22.
22 The elements sodium to argon form Period 3 of the Periodic Table.
Which row describes the trend across Period 3 from left to right?
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 23.
23 Lithium, sodium and potassium are elements in Group I of the Periodic Table.
Which statement about these elements is correct?
- Lithium has the highest melting point and the lowest density.
- Lithium has the highest density and the most violent reaction with water.
- Potassium has the highest melting point and the highest density.
- Potassium has the lowest melting point and the least violent reaction with water.
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 24.
24 Which statement describes a transition element?
- It can act as a catalyst and some of its compounds can also act as catalysts.
- It forms white compounds with sulfur, oxygen, chlorine and bromine.
- It has a low density and a piece of it will float on water.
- It is a very poor conductor of electricity.
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 25.
25 Which diagram represents the arrangement of the outer-shell electrons of a noble gas?
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 26.
26 Which statements about the general properties of metals are correct?
- They are good conductors of heat and electricity.
- They have low melting points.
- They react with dilute acids to form a salt and water.
- They react with oxygen to form basic oxides.
A 1 and 2 B 1 and 4 C 2 and 3 D 3 and 4
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 27.
27 Reactions of three metals and their oxides are shown.
What is the order of reactivity of these metals, from most reactive to least reactive?
A 1 → 2 → 3 B 1 → 3 → 2 C 2 → 1 → 3 D 2 → 3 → 1
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 28.
28 Which uses of the metals shown are correct?
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 29.
29 Which statement about the reactions in the blast furnace is correct?
- Carbon reacts with oxygen and heats the furnace.
- Carbon monoxide removes the silicon dioxide impurity forming slag.
- Iron(III) oxide is oxidized to iron.
- Limestone reduces iron(III) oxide to iron.
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 30.
30 Iron rusts when exposed to air.
Which two substances in air cause iron to rust?
- carbon dioxide and oxygen
- nitrogen and oxygen
- oxygen and water
- carbon dioxide and water
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 31.
31 Fertilizers are used to provide three of the elements needed for plant growth.
Which two compounds would give a fertilizer containing all three of these elements?
- Ca(NO3)2 and (NH4)2SO4
- Ca(NO3)2 and (NH4)3PO4
- KNO3 and (NH4)2SO4
- KNO3 and (NH4)3PO4
Answer/Explanation
Ans:
D
Question 32.
32 Which process produces methane?
- combustion of hydrocarbons
- decomposition of vegetation
- respiration
- reaction between hydrochloric acid and calcium carbonate
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 33.
33 Which statements about sulfur dioxide are correct?
- Sulfur dioxide decolourises acidified potassium manganate(VII).
- Sulfur dioxide forms when acids react with carbonates.
- Sulfur dioxide is used as a bleach.
- Sulfur dioxide is used to treat acidic soil.
A 1 and 3 B 1 and 4 C 2 and 3 D 2 and 4
Answer/Explanation
Ans:
A
Question 34.
34 What are the products when limestone (calcium carbonate) is heated strongly?
- calcium hydroxide and carbon dioxide
- calcium hydroxide and carbon monoxide
- calcium oxide and carbon dioxide
- calcium oxide and carbon monoxide
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 35.
35 In which lists are the compounds in the same homologous series?
- CH4, C2H4, C3H8
- CH3OH, C2H5OH, C3H7OH
- CH3CO2H, CH3CH2OH, CH3CH2CH2OH
A 1 and 2 B 1 and 3 C 2 only D 3 only
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 36.
36 Which row about aqueous ethanoic acid and dilute hydrochloric acid is correct?
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 37.
37 Some properties of colourless liquid L are listed.
- It boils at 65°C.
- When added to water, two layers form which do not mix.
- It does not react with sodium carbonate.
- It has no effect on bromine water.
What is L?
- ethanol
- hexane
- hexene
- ethanoic acid
Answer/Explanation
Ans:
B
Question 38.
38 A molecule of compound P contains two carbon atoms and four hydrogen atoms.
Which row represents P?
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 39.
39 The equation representing the reaction of a hydrocarbon with water is shown.
\(C_{x}H_{y}+H_{2}0\overset{catalyst}{\rightarrow}C_{x}H_{5}OH\)
What are the values of x and y?
Answer/Explanation
Ans:
C
Question 40.
40 Many molecules of J join together in reaction R to form a long chain molecule K.
K is the only product.
Which row describes molecule J, reaction R and molecule K?
Answer/Explanation
Ans:
B