CBSE Class 12 Physical Education MCQs Chapter 1 Planning in Sports

 CBSE Physical Education Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 1 Planning in Sports. Physical Education MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers  was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physical Education Chapter 1 Planning in Sports MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

MCQ Questions

1 . What do you mean by planning?

  1. Deciding in advance what is to be done
  2. Motivating towards training
  3. Thinking about past
  4. Organising tournament
Answer/Explanation

Answer: 1

2. Which one of the following is NOT an objective of planning in a sports tournament?

  1. Management of a tournament
  2. Finding out the causes of failure
  3. Distributing work according to the ability
  4. Achieving the target on time
Answer/Explanation

Answer: 1

3. The reception committee for the tournament is responsible for ________

  1. Welcoming the participants
  2. Arranging accommodation and meals for the participants
  3. Proper upkeep of the venues
  4. Welcoming the chief guest and spectators at the opening and closing ceremony
Answer/Explanation

Answer: 4

4. Which one of the following is NOT the important objectives of planning in a sports tournament?

  1. Timely achievement of target
  2. To ensure coordination
  3. To improve the sports performance
  4. To earn money
Answer/Explanation

Answer: 4

5. The boarding and lodging committee for a tournament arranges ________

  1. The making of the budget for boarding and lodging
  2. Meals, refreshment and stay of the chief guest
  3. Accommodation and meals for the participants
  4. Refreshment for the participation and officials
Answer/Explanation

Answer: 3

6. Which of the following committees is responsible for selecting various officials

  1. Committee for official
  2. Reception committee
  3. Finance committee
  4. Announcement committee
Answer/Explanation

Answer: 1

7. If the responsibility of a committee is to fix venue, date and timing of the sports events, it is a ________

  1. Post meeting committee
  2. Pre meet committee
  3. During meet committee
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 2

8. To check the lodging facility of outstation candidates and refreshment of all the participants are adequate. Which committee is responsible for this?

  1. Post meeting committee
  2. Pre meet committee
  3. During meet committee
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 2

9. Which of the following function does not fall under the domain of post meet committee

  1. To check the outstanding bills are paid
  2. To release press and Media news related to the event
  3. To check the work of all other committee simultaneously
  4. To preserve the records of the sports events etc.
Answer/Explanation

Answer: 3

10. A _________ is a competition held between various teams in a particular activity according to a fixed schedule

  1. Tournament
  2. Match
  3. Fixture
  4. Fight
Answer/Explanation

Answer: 1

11. Identify the factors which affect the various measures of organising a tournament.

  1. The number of participating team
  2. Facilities of ground, equipment and number of official available
  3. Time duration in which the tournament is to be completed
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 4

12. Tournament are mainly categorised into how many types

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8
Answer/Explanation

Answer: 2

13. In which type of tournament a team once defeated gets eliminated for the tournament?

  1. League tournament
  2. Knockout tournament
  3. Challenge tournament
  4. Round Robin tournament
Answer/Explanation

Answer: 2

14. Which of the following tournament type also known as an Olympic system tournament?

  1. Knockout tournament
  2. League tournament
  3. Round Robin tournament
  4. Combination tournament
Answer/Explanation

Answer: 2

15. What is/are the main advantages of a knockout tournament?

  1. It enhances standard of sports
  2. Less number of officials are needed
  3. The tournament finishes in short period of time
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 4

16. In knockout tournament if total number of teams are not in multiple of, then some teams may be given

  1. Elimination
  2. Seeding
  3. Bye
  4. Wild card
Answer/Explanation

Answer: 3

17. League tournament is also known as

  1. Knockout
  2. Combination
  3. Round Robin
  4. Consolation
Answer/Explanation

Answer: 3

18. What is the most important feature of league tournament

  1. Good teams can get eliminated
  2. Contestant meets all other contestant in turn
  3. Weak teams have less chances for entering into tournament
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 2

19. There are _______types of league tournament

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
Answer/Explanation

Answer: 1

20. What are the main disadvantages of league tournaments?

  1. They are quite costly
  2. It requires most line due to large number of matches
  3. Both A and B
  4. It is difficult for the sports authority to decide the winner
Answer/Explanation

Answer: 3

21. _________ tournament refers to tournament that is held when the matches are to be played on group personal basis

  1. League
  2. knockout
  3. Combination
  4. Competition
Answer/Explanation

Answer: 3

22. In combination tournament which of the following combination is/are popular

  1. Knockout come knockout
  2. League cum League
  3. League cum Knock Out
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 4

23. Which one of the following tournament types are opted by the organizer, if a large number of participants are there or if teams are coming from different regions of the country?

  1. League tournament
  2. Combination tournament
  3. Knockout tournament
  4. Round Robin tournament
Answer/Explanation

Answer: 2

24. Which of the following is one type of combination tournament?

  1. Staircase
  2. Seeding
  3. League cum league
  4. Which of the following is not a form of league tournament
Answer/Explanation

Answer: 3

25. Which of the following is not a form of league type tournament?

  1. Round Robin
  2. Double League
  3. Cyclic
  4. Single League
Answer/Explanation

Answer: 3

26. A _________ tournament is a form of combination tournament

  1. Double eliminated
  2. Knockout tournament
  3. Consolation
  4. Staircase
Answer/Explanation

Answer: 2

27. Any tournament is arranged according to set procedure is known as

  1. Fixture
  2. Match strategy
  3. Fixing
  4. None of the above
Answer/Explanation

Answer: 1

28. In Fixture, the significant factor is

  1. Number of teams
  2. Size of group
  3. Importance of tournament
  4. Number of players participating in tournament
Answer/Explanation

Answer: 1

29. Staircase method of drawing fixture is used for which of the following Fixtures tournament

  1. Knockout
  2. League
  3. Combination
  4. Challenge
Answer/Explanation

Answer: 2

30. Bye is given when

  1. There are large number of teams
  2. League tournament
  3. Advantage of not to play in first round
  4. There are odd numbers of the tournament
Answer/Explanation

Answer: 3

31. ___________ is a process by which good teams are placed in fixture in such a way that stronger team do not meet each other at the very start of the tournament

  1. Bye
  2. Staircase
  3. Cyclic
  4. Seeding
Answer/Explanation

Answer: 3

32. What is the main feature of the special Seeding

  1. Many byes are used
  2. Strong team directly participate in the quarter final or semi final
  3. Strong team directly participate in the final
  4. None of the above
Answer/Explanation

Answer: 2

33. Which of the following procedure is not used for drawing the fixture for knockout tournament

  1. Bye
  2. Staircase
  3. Special seeding
  4. Seeding
Answer/Explanation

Answer: 2

34. In the fixture, which team gets the first Bye?

  1. The first team of upper half gets first bye
  2. The last team of lower of half gets bye
  3. The first team of lower half gets first bye
  4. The last team of upper half gets the first bye
Answer/Explanation

Answer: 2

35. In which fixture method games are arranged in a sequential form, there is no bye and no problem of odd or even.

  1. Staircase method
  2. Tabular method
  3. Cyclic method
  4. Seeding method
Answer/Explanation

Answer: 1

36. In cycling method the number of rounds will be __________ if there are N teams participating

  1. N+1
  2. (N+1) / 2
  3. N-1
  4. (N-1) / 2
Answer/Explanation

Answer: 3

37. If in any League tournament 6 teams are participating then there will be __________ matches will be played

  1. 10
  2. 12
  3. 13
  4. 15
Answer/Explanation

Answer: 4

38. Out of the following method, which one is the deciding factor for the winner of single League tournament

  1. Number of matches won
  2. Percentage of matches won
  3. Percentage of matches won
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 4

39. In a double League tournament such as IPL a total of how many matches are played during the league face if 7 teams participating

  1. 42
  2. 45
  3. 54
  4. 58
Answer/Explanation

Answer: 1

40. In a single knockout tournament how many byes need to be given if 17 teams are participating

  1. 17
  2. 16
  3. 15
  4. 14
Answer/Explanation

Answer: 3

41. If 20 teams are participating in a knockout tournament then how many matches will be played

  1. 17
  2. 18
  3. 19
  4. 20
Answer/Explanation

Answer: 3

42. Match the following

S.NoCommitteeDuties
A.Publicity committee1. Make announcements regarding opening and closing ceremony
BRegistration committee2. Welcome the chief guest and players
CReception committee3. Register the names and Institute of participants
DAnnouncement committee4. Advertiser the event

Codes

— A B C D

(1) 4 2 1 3

(2) 2 4 1 3

(3) 4 3 2 1

(4) 1 2 3 4

Answer/Explanation

Answer: 3

43. Match the following

S.NoCommitteeDuties
A.Safety committee1. To provide shifting facility
B.Finance committee2. To ensure safety measures
C.Transport committee3. To deal with money and expenditure
D.First Aid committee4. To provide medical facilities

Codes

— A B C D

(1) 2 3 1 4

(2) 2 4 1 3

(3) 4 3 2 1

(4) 2 3 4 1

Answer/Explanation

Answer: 1

44. Number of matches played in the type of tournament shown below

  1. 7
  2. 21
  3. 14
  4. 18
Answer/Explanation

Answer: 2

 


Assertions/ Reasoning MCQs

Codes

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true and but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false, but R is true

1. Assertion (A) Planning is the foremost function in sports

Reason (R) Planning gives a view of future course of action

Answer/Explanation

Answer: a

2. Assertion (A) A Bye exempts some teams for playing the first round

Reason (R) Sorting of the teams is made just like a staircase and there is no problem of even or odd number of teams

Answer/Explanation

Answer: b

3. Assertion (A) Socialization takes place through participation in sports

Reason (R) Games and sports inculcate social habits

Answer/Explanation

Answer: a

4. Assertion (A) Competitions are in indispensable for enhancement of sports performance

Reason (R) Competitions provide opportunity to the individual to prove his physical and mental ability

Answer/Explanation

Answer: a

5. Assertion (A) Combination tournament are organised mostly in zonal matches

Reason (R) There are one to one matches for two players on each side accepting the challenge in combination tournaments.

Answer/Explanation

Answer: c

Assertion and Reasoning MCQs Answers

1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (c)


Case Study Based MCQs

1. Given below a tournament fixture of a CBSE Football zonals tournament

league stare case method

On the basis of the above data, answer the following questions:

i. The formula of calculating number of matches in Round Robin tournament are where ‘N’ is number of the teams is——

  1. N(N-1) / 2
  2. N
  3. N-1
  4. N+1
Answer/Explanation

Answer: 1

ii. In league tournament the winner is decided by

  1. British method
  2. American method
  3. No. of matches won
  4. Both (a) and (b)
Answer/Explanation

Answer: 1

iii. Which of the following is not a league fixture procedure?

  1. Ladder method
  2. Staircase method
  3. Cyclic method
  4. Tabular method
Answer/Explanation

Answer: 1

2. Given below a tournament fixture of CBSE National Basketball competition

seeding fixture

On the basis of the above data, answer the following questions:

i. What is the number of non seeded teams in the tournament

  1. 4
  2. 9
  3. 1
  4. 2
Answer/Explanation

Answer: 2

ii. The provision which places a good team in separate halves or pools so that they do not play with other good team at earlier round is known as —–

  1. Bye
  2. League tournament
  3. Seeding method
  4. knockout tournament
Answer/Explanation

Answer: 3

iii. Which of the following is not a seeded team?

  1. Team 1
  2. Team 6
  3. Team 7
  4. Team 4
Answer/Explanation

Answer: 1

3. With the aim of promoting physical fitness and Healthy lifestyle among students the Physical Education teacher at school plans to organise intramural competition at school.

For conducting the event he has given this assignment to the students of class 12 who have taken Physical Education subject so that they can get first hand experience of organising events. On the basis of given information answer the following questions:

i) The work of committees is divided into _____

  1. Pre, during and post
  2. Pre and post
  3. Pre and during
  4. During and post
Answer/Explanation

Answer: 1

ii) Match the following

S.NoCommitteeDuties
ATechnical committee1. To provide shifting facility
BFinance committee2. To resolve dispute
CTransport committee3. To deals with money and expenditure
DFirst Aid committee4. To provide medical facility

Codes

A B C D

1.– 2 3 1 4

2.– 3 2 1 4

3.– 2 3 4 1

4.– 4 3 1 2

Answer/Explanation

Answer: 1

iii). Which is not the objective of a sports tournament?

  1. To provide recreation
  2. To help in overall development
  3. To achieve high performance
  4. To provide opportunity
Answer/Explanation

Answer: 3

4. As Mr. Anurag Thakur, Sports Minister has ordered to popularize the game of kabaddi among school students to develop their physical ability.

Mr. Arun, Physical Education teacher of a reputed school has decided to conduct an inter school kabaddi tournament in school premises after proper drawing of fixtures, he consulted the management and the principal to conduct the tournament of pro kabbadi pattern.

But the PE Teacher was not aware of pro Kabaddi tournament so he discuss with the national kabaddi referee Association

(i) Which of the following is the best method to organise this kind of tournament?

  1. Knockout
  2. League
  3. Ladder
  4. Pyramid
Answer/Explanation

Answer: 1

(ii) The knockout tournament is also known as

  1. Combination tournament
  2. Elimination tournament
  3. League tournament
  4. League cum knockout tournament
Answer/Explanation

Answer: 2

(iii) If 18 teams are participating in this tournament how many teams will get by?

  1. 15
  2. 1
  3. 13
  4. 14
Answer/Explanation

Answer: 1

5. Aditya of XI B is a great athlete. After the lockdown he went to see his physical education teacher Mr Ramesh, the PE teacher is shocked to see Aditya, because has gained a lot of weight. He also observed many other students have also gained weight.

He decided to conduct an inter-house tournament on the campus. He conducted tournaments on a league basis.

(i) Mr. Ramesh feels that the league method is the best one for inter house tournaments. Why?

  1. Less period required
  2. Limited official required
  3. True winner
  4. Players would be less tired
Answer/Explanation

Answer: 3

(ii) If seven teams participate in double League tournament. How many matches will be conductedin the first phase of league?

  1. 42
  2. 45
  3. 54
  4. 58
Answer/Explanation

Answer: 1

(iii) What is the formula to determine number of matches in double League fixture for even number of teams?

  1. N+½
  2. N-½
  3. N(N-1)
  4. N(N+1)/2
Answer/Explanation

Answer: 3

6. ABC school is one of the reputed schools in their locations for the number of Sports facilities it provides to its stakeholders. Keeping that in consideration CBSE sports cell has given them the responsibility of conducting CBSE football cluster.

35 teams have sent their entry for participation in the tournament.

(i) Due to the large number of teams willing to participate. The school is conducting the competition by ______ fixture.

  1. League
  2. Knockout
  3. Staircase
  4. Challenge
Answer/Explanation

Answer: 2

(ii) The number of matches in the first round will be

  1. 8
  2. 12
  3. 24
  4. 16
Answer/Explanation

Answer: 1

(iii) The number of rounds will be

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
Answer/Explanation

Answer: 2

(iv) Total number of matches will be

  1. 34
  2. 30
  3. 28
  4. 24
Answer/Explanation

Answer: 1

(v) Total number of byes in the fixture will be

  1. 29
  2. 32
  3. 27
  4. 49
Answer/Explanation

Answer: 4

7. Competing in physical activities has been the natural tendency of humans. The competitions or tournaments are held according to the set rules and regulations. The success of the tournament depends upon a suitable Fixture.

knock out fixture

Observe the given fixture and answer the following.

(i) The method followed in drawing the fixture is ______

  1. League
  2. Knockout
  3. Ladder
  4. Combination
Answer/Explanation

Answer: 2

(ii) Number of matches played can be calculated by the formula ______

  1. N
  2. N-1
  3. N+1
  4. N+2
Answer/Explanation

Answer: 2

(iii) The advantage of this tournament is ________

  1. Economical
  2. Less time
  3. Both A and B
  4. None of this
Answer/Explanation

Answer: 3

(iv) In this type of tournament a team once defeated gets

  1. Eliminated
  2. Bye
  3. Another chance
  4. Wild card entry
Answer/Explanation

Answer: 1

(v) A privilege given to a team to play at a higher round is called

  1. Fixture
  2. Bye
  3. Reward
  4. All of these
Answer/Explanation

Answer: 2

8. While organizing sports events for the annual sports day, Arnav and Rajneesh been the captain and vice captain of sports, formed various committees as shown below

commitee

On the basis of above data answer the following questions

(i) The member of this committee are responsible for welcoming guests and spectators

  1. Decoration committee
  2. Reception committee
  3. Publicity committee
  4. Transportation committee
Answer/Explanation

Answer: 2

(ii) Announcement of a venue, date and events is done by _______

  1. Publicity committee
  2. Transportation committee
  3. Ground committee
  4. Committee for officials
Answer/Explanation

Answer: 1

(iii) Organising and conducting of sports events involve _________

  1. Planning
  2. Forming communities
  3. Both A and B
  4. Only delegation
Answer/Explanation

Answer: 3

(iv) Complete responsibility for success of competition is taken by ________

  1. Announcement committee
  2. Administrative director
  3. First-aid committee
  4. Committee for officials
Answer/Explanation

Answer: 2

(v) To prepare a proper score sheet for record is ________ responsibility

  1. Pre tournament
  2. During tournament
  3. Post tournament
  4. All the above
Answer/Explanation

Answer: 2

MCQ of Planning in Sports

Question 1: Which of the following statements regarding planning is not accurate?

  1. Planning is the process of putting thoughts together in order to achieve the desired goal.
  2. Planning is usually interpreted as process to develop strategy in order to achieve desired purpose
  3. Planning is a process which let us reach our goals efficiently and smoothly
  4. All of these
Answer/Explanation

All of these

Question 2: Which of the following is not the necessary objective of Planning?

  1. To maintain a efficient control over all undertakings
  2. To increase efficiency
  3. To increase the pressure of immediacy
  4. To enhance sports performance
Answer/Explanation

Answer: C (To increase the pressure of immediacy)

Question 3: The committee which is headed by an administrative director and under whom all the executive committee performs its duties is commonly known as

  1. Announcement committee
  2. General committee
  3. Publicity committee
  4. Committee for refreshment and Entertainment
Answer/Explanation

Answer: General Committee

Question 4: The primary aim of decoration and ceremony committee is

  1. The decoration of sports stadium
  2. Making necessary arrangements for opening ceremony
  3. Making arrangements for trophies, medals and certificates
  4. All of these
Answer/Explanation

Answer: All of these

Question 5: Which committee is responsible for selecting various officials such as referees, judges, recorders and track umpires ?

  1. First aid committee
  2. Committee for officials
  3. Finance committee
  4. Reception committee
Answer/Explanation

Answer: Committee for officials

Question 6: Which of the following responsibility is not performed before the commencement of the event ?

  1. To impart first aid to injured athletes
  2. To form the various committees
  3. To prepare the schedule of sports tournament
  4. To make necessary arrangement regarding boarding and lodging of sports persons
Answer/Explanation

Answer: To impart first aid to injured athletes

Question 7: Round Robin tournament is also known as

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament
Answer/Explanation

Answer: League tournament

Question 8: In which type of tournament a team once defeated, automatically gets eliminated from the tournament ?

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament
Answer/Explanation

Answer: Knockout tournament

Question 9: Which one of the succeeding is an advantage of knockout tournament ?

  1. Every team gets maximum opportunity
  2. Sports and games can be build more popular
  3. Sports officials do not face any difficulty while determining appropriate players.
  4. Tournament gets completed in less time
Answer/Explanation

Answer: Tournament gets completed in less time

Question 10: In _____ type of tournament defeated team does not get a second opportunity.

  1. Challenge tournament
  2. League tournament
  3. Knock – out tournament
  4. Combination tournament
Answer/Explanation

Answer: Knockout tournament

Question 11: Which type of tournament is also cold Berger system ?

  1. Challenge tournament
  2. Combination tournament
  3. League tournament
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: League tournament

Question 12: The accurate formula to calculate the number of matches in a double league tournament is

  1. N ( N – 1)
  2. N × ( N – 1 ) / 2 [ here N is number of teams ]
  3. N
  4. N – 1
Answer/Explanation

Answer: N ( N – 1)

Question 13: When all the teams play their matches in their respective zones on league basis and the winner from each zone play their matches on knock-out basis then such type of tournament is called

  1. League cum League
  2. League cum knock-out
  3. Knock – out cum League
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: League cum knock-out

Question 14: The accurate formula to calculate number of matches from the total number of teams is

  1. N
  2. N – 1
  3. N
  4. N × ( N – 1 ) / 2 [ here N is number of teams ]
Answer/Explanation

Answer: N – 1

Question 15: Which type of tournament can be considered the best due to the ability to provide maximum number of opportunities to teams in order to show their best performance ?

  1. Knock out tournament
  2. Challenge tournament
  3. League tournament
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: League tournament

Question 16: If 11 teams are taking part in a double League tournament then total number of matches will be

  1. 72 matches
  2. 55 matches
  3. 11 matches
  4. 110 matches
Answer/Explanation

Answer: 110 matches

Question 17: Which one of the following statement is not accurate regarding a bye ?

  1. It is benefit given to a team do not play in initial rounds
  2. Teams which are chosen to give bye do not play in first round
  3. Both of these
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: None of these

Question 18: The first bye is always given to

  1. The last team of the lower half
  2. The first team of the upper half
  3. The first team of the lower half
  4. The last team of the upper half
Answer/Explanation

Answer: The last team of the lower half

Question 19: Calculate the number of byes to be given in total in upper half if the total number of teams participating in the event is 13 .

  1. 13 byes
  2. 7 byes
  3. 6 byes
  4. 5 byes
Answer/Explanation

Answer: 6 byes

Question 20: Calculate the number of teams to be kept in lower half if 9 teams are participating in a tournament.

  1. 5 teams
  2. 4 teams
  3. 6 teams
  4. 4.5 teams
Answer/Explanation

Answer: 4 teams

Question 21: In which type of tournament the winner is always declared from the defeated teams since one additional chance is given to the defeated teams?

  1. Challenge tournament
  2. Knock – out tournament
  3. Consolation tournament
  4. League tournament
Answer/Explanation

Answer: Consolation tournament

Question 22: What will be the total number of rounds if 5 teams are participating on league basis according to the cyclic method?

  1. 5 Rounds
  2. 4 Rounds
  3. 6 Rounds
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: 5 Rounds

Question 23: In which of these methods fixtures are made just like a ladder ?

  1. Cyclic method
  2. Tabular method
  3. Consolation method
  4. Staircase method
Answer/Explanation

Answer: Staircase method

Question 24: Consider a team play 12 matches in a tournament and win 8 matches and 4 matches remain draw then the percentage of points will be ___ (to be calculated as British method )

  1. 83.3 %
  2. 66.6 %
  3. 90%
  4. 78%
Answer/Explanation

Answer : 83.3 %

Question 25: What will be the number of teams to be kept in III quarter if 30 teams are participating in tournament ?

  1. 7 teams
  2. 8 teams
  3. 9 teams
  4. 6 teams
Answer/Explanation

Answer: 8 teams

Question 26: If a team plays 9 games and wins 4 games in a tournament then according to American method it’s percentage of points will be

  1. 55.55 %
  2. 83 %
  3. 44.44 %
  4. 42 %
Answer/Explanation

Answer: 44.44 %

Question 27: What will be the total number of matches if 8 teams are playing on league basis ?

  1. 56 matches
  2. 28 matches
  3. 72 matches
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: 28 matches

Question 28: Which of the following statements regarding seeding method is accurate?

  1. This method is used in order to assure that strong team did not eliminate in preliminary rounds
  2. In a seeding method strong or deserving teams are chosen in order to keep them at appropriate
  3. place in the fixture.
  4. Number of seeded teams must be in the power of 2
  5. All of these
Answer/Explanation

Answer: All of these

Question 29: Calculate the total number of rounds if 19 teams are participating in a knock out Tournament.

  1. 4 Rounds
  2. 6 Rounds
  3. 5 Rounds
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: 5 Rounds

Question 30: How many byes will be given if total number of teams is 19?

  1. 5 Byes
  2. 13 Byes
  3. 17 Byes
  4. Number of byes to be calculated does not depend on number of teams
Answer/Explanation

Answer: 13 Byes

Question 31: Works like making arrangements for serving meals to sportspersons and officials are done by

  1. Transportation committee
  2. Committee on entrance and programmes
  3. Reception committee
  4. Boarding and lodging committee
Answer/Explanation

Answer: Boarding and lodging committee

Question 32: To select the appropriate method in order to organise a tournament depends upon

  1. Number of participating teams
  2. Types of facilities of ground equipment
  3. Number of officials available
  4. All of these
Answer/Explanation

Answer: All of these

Question 33: Tournaments are helpful in selection of good players since

  1. By observing the performance of sportsmen, good players could be chosen
  2. Tournaments are helpful in publicising the sports
  3. It helps in national integration
  4. None of these
Answer/Explanation

Answer: By observing the performance of sportsmen, good players could be chosen

Question 34: Fill in the blanks with the suitable option in context to the notice given below.

When _(i)___ are organised in absence of proper _(ii)__, there will be great _(iii)__ to achieve the desired results immediately.

(i)

  1. Tournaments
  2. Competition
  3. None of these
  4. Both (A) and (B)
Answer/Explanation

Answer: Both A and B

 

(ii)

  1. Number of participants
  2. Planning
  3. Goal
  4. Advice
Answer/Explanation

Answer: Planning

 

(iii)

  1. Efficiency
  2. Creativity
  3. Pressure
  4. Coordination
Answer/Explanation

Answer: Pressure

Question 35: Which one of the following responsibilities are performed by the officials after the tournament ?

  1. To maintain proper discipline
  2. To make the payments to the officials
  3. To collect all the record files
  4. Both (B) and (C)
Answer/Explanation

Answer: Both (B) and (C)

Question 36: Tournaments can hep us in

  1. Selecting good players for upper level tournament
  2. Publicising the sports
  3. Developing international unity and brotherhood
  4. All of the above
Answer/Explanation

Answer: All of the above

Question 37: Which of the following is a disadvantage of Knock out tournament?

  1. Tournament gets completed in less time
  2. It enhances the standard of sports
  3. There are greater chances of a weak team to enter the final round
  4. All of the above
Answer/Explanation

Answer: There are great chances of a weak team to enter the final round

Question 38: ___ method of Robin round tournament is easiest since no team gets any bye. Moreover, there is no chances of odd and even number of teams.

  1. British Method
  2. Knock out Method
  3. Stair Case Method
  4. Cyclic Method
Answer/Explanation

Answer: Stair Case Method

Question 39: What is the main work of publicity committee in the tournament?

  1. To publicise the date, venue and sports event and to provide advance information to various institutions
  2. To provide accommodation to the sportsperson
  3. To prepare the budget
  4. To allot number to the competitors
Answer/Explanation

Answer: To publicise the date, venue and sports event and to provide advance information to various institutions

Question 40: Which type of tournament is less expensive due to less number of matches and minimum number of officials?

  1. League Tournament
  2. Robin Round Tournament
  3. Knock – out Tournament
  4. Consolation Tournament
Answer/Explanation

Answer: Knock – out Tournament

Question 41: Which of the following social traits are developed among sports participants through sports tournaments?

  1. Tolerance
  2. Sympathy
  3. Cooperation
  4. All of the above
Answer/Explanation

Answer: All of the above

Leave a Reply